用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

回覆 麥子仲肥 的帖子

點解面試唔成功就代表失敗?

先解開自己個心結, 想清楚咩叫成功? 咩叫失敗?

必收生唔洗面試, 算成功定失敗?
大抽獎入一線唔洗面試, , 算成功定失敗?

人有努力為自己爭取過, 不甘被支配, 自主命運, 本身就已經係一種成就。

真係要比較, 你小朋友已比很多人優勝。

Nightman    發表於 15-10-23 23:22
oho1  sharp comment !  發表於 15-10-23 14:23
200904  很對!面試真的是靠緣分多些。  發表於 15-10-23 10:12

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-23+10:08+回

原帖由 Twongcw 於 15-10-23 發表
同意,好明顯係教育制度的問題嚴重扭曲教育生態,根本唔應該係咁!

直私小學用P1以上水平面試收生,家長如 ...
如果真係以能力分勝負,我覺得反而好d,咪全港統一一個課程,考同一份卷分高低,公開公平公正,冇問題

引用:Quote:原帖由+麥子仲肥+於+15-10-23+發表間

原帖由 sam9329 於 15-10-23 發表
重有大抽獎,比我就去盡D, 誇區報間最Top,可能機會就向你身上出現!
播種...播種...播種...

...
教育,其實係咪應該鼓勵自強不息,種瓜得瓜?無錯大抽獎可以令人入名津,但社會係咪要小朋友認知乜叫一命二命三風水,同相信主得五分?

HK-MAN 發表於 15-10-23 16:44
點解要稱之為勝負呀???如果全港考同一份卷,讀同一本書,跟本讀邊間都冇分別..直/私唔收又唔係冇書讀,鬧或發 ...
?? 我冇鬧小朋友亦冇對佢發洩??

咁公開試咪又係全港考同一份卷? 香港實有書讀, 但我自己唔接受呢個, 點解有D人可以去一線學校, 有D人要去寳校?
如果係種瓜得瓜, 就算入寳校, 我都可以解釋俾小朋友聽, 因為有其他人比你付出更多, 而唔係同佢講你冇人咁好運。

今日技不如人, 冇問題, 再努力D, 付出多D, 如果你想不落人後。你亦可相信另有一片天地適合你, 但無論在那一處天地, 我只係想小朋友相信, what you pay, what you get, 更加唔係乜野一切已有人/神安排。

HK-MAN 發表於 15-10-23 17:29
抱歉,我引用你回覆時,鬧小朋友及應該反思是指樓主.
你應該明白世上是沒有一分耕耘一分收獲架,反而應該教小 ...
=) 我當然明白世上是沒有一分耕耘一分收獲, 真實世界太黑暗, 甚至相信萬般都是命, 半分不由人......

但小朋友係未來世界既主人, 我信佢地有能力去改變世界, 所以更加要為佢地守護一D正確既價值, 如個每個小朋友都相信一分耕耘一分收獲, 話唔定真係有一天世界真係一分耕耘一分收獲!

相信真善美, 有一天定能真善美, 教育係一種傳承。

無論有冇offer, 最尾入咩學校, 大家都要有守護小朋友既決心同勇氣!! 一同奮戰!!

oho1  Bingo! 正確的人生觀, 追求真善美的愛是最重要的!  發表於 15-10-23 18:56

引用:Quote:frogbobo+發表於+15-10-23+16:24+如

原帖由 oho1 於 15-10-23 發表
請小心想清楚...你是否真的希望要求一個5歲的小孩去面對我們當年Form 5 HKCEE or Form 7 AL 一戰定生死的 ...
考試要考啲乜?一個五歲小朋友應該識啲乜,可以研究達成共悉,你個考試內容同範圍合理同清淅,有乜問題?
而家面試同抽獎咪又係一次定生死?

有規範,你知要加強啲乜,欠啲乜,有個方向,而家你一個offer都冇,面試全軍盡墨,係品德,學術定社交出問題都冇人知

乜方法都有壓力,先唔講公平,你問下百冇嘅家長想唔想知解百冇?

你個課程係for五歲,你咪走去考佢P1P2,有乜壓力?

‹ 上一主題|下一主題