用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死心!
go

死心!   [複製鏈接]

回覆:死心!

坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱歌跳舞記性様樣㫮能,但去到面試佢就係唔想做俾你睇,咁學校就以為自己收咗D「最好」的學生,其實一定唔係,只可以話佢哋收咗D咁啱在那天面試合作的小朋友,當中太多因素令小朋友合唔合作,包括可能純粹小朋友覺得個老師様衰所以唔釆佢,咁即係話成個收生過程和結果都好random, 其實浪費咁多人力物力得出一個頗為random的結果真係太無謂了,根本同學校隨機抽樣收生一樣,we are talking about only 2 year old kids, 我簡直覺得應該抽籤算,大家冇咁辛苦。

wankalun    發表於 13-12-14 15:24
ChristyYu  Agree with you totally!!!!  發表於 13-12-5 14:58
租2樓    發表於 13-12-4 11:15
joysic   真係講中心聲  發表於 13-12-3 20:37
joysic   真係講中心聲  發表於 13-12-3 20:36

回覆:死心!

小朋友怕陌生人超級正常,佢哋得2歲,唔怕人,見到咩人都yo晒咁先驚! 呢個更加係佢哋先天的防衛系統,唔係阿豬阿狗都跟。當然,佢哋亦要成長,慢慢學習面對家庭以外的社會,但這正正是學校的功能,幫小朋友學習群體生活,香港小朋友2歲返學根本已很早,還要為咩跟咩遊戲規則train 到佢學前已經唔怕生保? 超Harsh , 對小朋友對家長都harsh, 咁學校要來做咩?

heidya  AGREED  發表於 13-12-4 16:14
‹ 上一主題|下一主題