用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Joeymama,

您是否在午飯前才送到學校交給仔仔? 學校一定距離您屋企好近了。 您住在那一區架?

模範媽媽, 下星期四囡囡學校去旅行, 食物方面有甚麼好提議? 不容易變壞而小朋友又容易取來吃, 我囡囡的自理能力好"論盡", 我打算整些滷水雞亦, 烚粟米, (囡囡唔鍾意吃面包或三文治), 我驚佢唔夠飽。

Dear all,

聚會的時間或地點我問題不大, 如果是閒日吃lunch我都要day off平天因為趕到都可能要1:30後, 希望能遷就到多些媽咪參加就好喇。

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Stellacl,

講就係咁講, 都睇下食飯的地點在那裏, "蛇"到出來而老板又唔在公司咪唔使請假law!

亞囡囡的學校遠, 囡囡都要6:00起床, 6:40出門口, 我咪要5:00起身熨衣服,預備早餐(家裏冇請工人)

Joeymama,

您太睇得起我啦! 實情是我打工的公司只是一間蚊型公司, office裏數埋都係得5個同事, 而老板及同事都知道囡囡的問題,有需要時要請一天半天假見CP或到學校"見家長", 所以我每年的大假就咁冇晒!   
到時聚會我都係咁同公司講咋。
joey媽媽 寫道:

模範媽媽是誰 咪係您LAW!

你聚會的時間或地點問題不大,你是否高級職員黎ga,好似話到事喎

[quote]
stellacl 寫道:
各位,

等我update一下先 :

日期改為星期四( 11月17號) 食lunch or dinner

地點 :
(1) 尖沙咀 (todai)         
- stella
- joey媽媽
- kmwun
- rachaelmum

(2)  其他地點 (有甚麼好提議?)
- stella
- wewangwang
- kmwun
- joey媽媽

時間 :
(a) 中午12:30 - 2:30   
- stella
- wewangwang
- joey媽媽

(b)  晚上 7:00後
- stella
- kmwun
kmwun, rachaelmum, ALAL, & 其他有興趣既媽咪, 快D報名啦.  希望就到最適合既時間.
[/quote]

Stellacl,

咦! 我地的情況都好相似喎。 我星期六都不用返工(幾年前我同公司講不如扣人工唔駛返, 我星期六才可以陪她玩或返課外活動), 雖則老板是知道囡囡的情況, 但時常遲到早退他有時都會"黑面"架, 不過為了囡囡及$$都要無法喇, 佢地真係超級"吸$怪"!

"佢地"咪係我和大家的心肝寶貝law!    
joey媽媽 寫道:
rachaelmum

邊個真係超級"吸$怪 老板[quote]
rachaelmum 寫道:
Stellacl,

雖則老板是知道囡囡的情況, 但時常遲到早退他有時都會"黑面"架, 不過為了囡囡及$$都要無法喇, 佢地真係超級"吸$怪"!
[/quote]

各位媽咪,

您們是否有適用於轉校申請插班的叩門信sample呢? 有的話請pm給我好嗎?

謝謝您們!

Rachaelmum   

我的email address: [email protected]

各位媽咪,

您們是否有適用於轉校申請插班的叩門信sample呢? 有的話請pm給我好嗎?

謝謝您們!

Rachaelmum    [/quote]

Joeymama,

出動到副校長,您都係走唔甩, 為了以下的一句說話您更加要頂硬上, 讓更多人明白了解我們的孩子。 您有沒有覺得頭上多了一個光環呢? 總之一句, 我們支持您!    [quote]

joey媽媽 寫道:
副校話因為我可以再比d學校意見一同合作如何幫我們差異的小朋友,一同討論一同合作

Joeymama, Stellacl:

本星期四我都o.k., 囡囡轉校的事見面再講啦。

Joeymama,

唔使驚喎! 我幫亞囡轉校是我們用左好多時間在交通上, 加上學校又沒有一段時間給他們做功課(可能有亞囡都唔會做), 每天的時間都唔夠用, 她有時甚至倦到在課堂上睡著了, 最好笑是有一次放學時老師見佢"爬"在檯上, 叫極唔醒還以為佢暈左, 後來見佢咀角流晒口水才知佢訓著左!

現在星期五派回來的功課都要分三天才做完, 仲要溫默書呢!
好似Stella話幾時至捱到中學(可能捱到小六都虛脫了), 亞囡+亞媽都係!   

cheungmanwai,

當然歡迎您加入啦!

Stellac, Joeymama,

麻煩您們也pm電話給我好嗎, 我也會pm我的電話給您們。 其他媽咪見面時再交換電話。

這幾天老板都在office, 都係要想想法子找個好籍口出來, 因為25號又要請假一天同亞囡參加學校的Disney一天遊。

Stellacl,

Kmwun 講得好! 仔仔固然醒目 媽媽也抵讚
[quote]
stellacl 寫道:
joey媽媽,

不過有樣野要讚下個仔, 上星期測驗英文, 有100分呀... 阿仔話全班得佢一個有100分咋...仲有人有30幾分添...上星期五開始阿仔有乜野要求, 我都應承佢, 仲話因為佢有100分, 所以應承佢.
[/quote]

ALAL,

一定歡迎你參加!

皇悅在尖沙咀金巴利街(加連威老道對落一條街), 酒店位置近天文台道。

Stellac辦事效率好高, 一定無問題。 一於明天見啦!
ALAL 寫道:
各位﹕
好彩趕得切見到﹐重有無位﹖
皇悅在那裡﹖

日期11月10號, 星期四食lunch
時間 : 中午12:30 - 2:30
地點 : let's try 皇悅 lunch buffet
-stella (ok)
- wewangwang (ok)
- joey媽媽 (ok)
- rachaelmum (ok)
- Cheungmanwai (ok)
- kmwun (???)

ALAL,

剛剛打電話問皇悅, 地址是金巴利道62號, 大門口是在金巴利道。

SORRY, 之前俾錯資料您添!

Hello! 思佳媽咪,

您終於肯"出山"啦! 如果這裏有人夠膽嫌您老, 我想一定俾人   

明天的聚會熱鬧d仲好, 不過就辛苦了Stellacl, 先係到謝謝Stellac先   

各位:

又帶錄音機, 又帶拍紙簿寫筆記, 不如搵一個義務扮記者,紀錄低我們的心聲, 寫番本"特殊媽媽血淚史"呀!

不過千其唔好預我呀, 我和Joeymama一樣顧住食咋!

He He

贊成! 今日真是"唔夠喉", 希望下次能再次互相交流下湊小朋友的苦與樂。

wewangwang, 好可惜今日同您講唔到幾句計, 一於下次補數!

原先我老公仲話我難得有一天假期, 叫我和您們吃完午飯就行下街買東西, 可以向他claim番錢, 誰知吃完飯我奶奶打電話給我話亞囡今天去旅行中暑發燒, 等我接番亞囡時佢已喊到七彩, 話個頭好痛, 係診所扭計到人人都望著我們, 幸好吃了藥後晚上已退了燒。

kmwun,

你本"社交故事訓練指南"係我度呀, 下次聚會時再還給您!

Stellacl,

謝謝您蕊展的資料, 那些教導小朋友理解情緒的方法好有趣, 等我都試下先, 如果有些您認為有效或者不錯的技巧請您多些和我們分享   

Joeymama, Stellacl,

多謝您們的關心!

亞囡今早冇事啦! 昨天學校旅行所以今天放假不用返學, 剛才打電話回家兩麻孫又為在做功課的事正在 ,

Joeymama,
想起昨天在酒店大堂"你眼望我眼"的情形都好攪笑, 直覺上已覺得您就係Joey, 真架!

老細剛返來, 遲些再傾。
‹ 上一主題|下一主題