用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生V.S.真道
go

民生V.S.真道 [複製鏈接]

引用:民生:+校風好,+學術高,但功課量教多+真道:+

原帖由 Elsamouse 於 13-10-07 發表
民生: 校風好, 學術高,但功課量教多
真道: 愉快學習, 課程濃縮為11年, 高中可揀讀IB或考DSE, 今年DSE成績 ...
請問點知今年真道DSE 成績不俗? 我睇運成個真道網站都冇detail.  坦白講,真道都收了囝囝,但怕reg 了後悔,因唔可以参與派位。 入了真道,將來自己個囝有乜差池(世事難料),真係比較難翻轉頭插班入其他本地學校。

引用:Quote:原帖由+NT-1+於+13-10-07+發表請問點

原帖由 ozoz 於 13-10-07 發表
真道轉校問題不太大,不過我估會唔慣抄寫背背背。另外我會擔心英文,小1-2主要中文,喺學校谷𠹭邊我 ...
當時interview 老師有mentions 初階以中文為主導是要小朋友先適應後再tune.  事實上,本人亦有認同要外語學得好,母語必先穩扎。  第二年下半年,老師會按當年收生能力将課程調教。直資如九龍塘小學也是中小,但英文程度也很好,所以我不是太担心。 依我看,中文要學真的很深和很難。 囝囝本身讀德德園,英文有幾叻可想而知。 我咪唯有比佢出去接觸多些英文,又一齊讀reader.  So far, though he is still having chinglish sentence structure, his pronounciation is quite accurate.  Most of all, he is comfortable to speak with  a foreigner n likes to read as well.

引用:Quote:原帖由+mandyk105+於+13-10-07+發表

原帖由 ozoz 於 13-10-07 發表
我同你一樣想法,由於真道歷史比較短,比其他歷史悠久學校有嘅參考小好多。幸運地我有d朋友嘅朋友小朋友讀 ...
多謝分享,麻煩哂。

‹ 上一主題|下一主題