用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph 和喇沙有得叩門嗎?
樓主: JVE
go

St Joseph 和喇沙有得叩門嗎? [複製鏈接]

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎

識人舊年000叩入LS,小朋友乖巧成熟,跑步贏了很多獎項,校長面見後直接俾offer

回覆:retriever 的帖子

係,佢有spb offer。由細起培養,發掘了他在長跑和網球的天份,在比賽常常取得冠軍。我諗讓學校看到了他在運動方面的潛質,應該是成功叩門的關鍵吧。名校喜歡吸納運動精英,為學校爭光,也不是新鮮事。

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 Soundervolt 於 16-06-30 發表
哦....又係朋友嘅個案。我尋日特登揾咗學校田徑會負責嘅家長問過,學校從來冇收過閣下所描述嘅幼稚園長跑小 ...
其實你咁講我覺得好過份,佢fb亦有放LS嘅校服相,點樣係夢中叩到?

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-06-30+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-30 發表
既然人人都無代表性。咁一個拎N個無代表性,將來有潛質拎有代表性;vs一個連無代表性都無,你點揀?

...
係,我想嘅講就係charlotte mama 講嘅依樣嘢,但個個認為d比賽無代表性就無用。其實好多個商業機構舉辦咗不同嘅分齡賽,冠亞季軍都係得一個,唔係豬肉獎人人有份,有無代表性就見人見智。俾學校覺得小朋友有潛質,而家長亦肯落力培育,才是關鍵。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-6-30+09:15

原帖由 Soundervolt 於 16-06-30 發表
我去過佢屋企,亦見過佢個仔,見到佢fb放佢仔著LS校服嘅相,咁都有得假嗎?我想講我依個唔係朋友嘅朋友嚟㗎!

回覆:St Joseph 和喇沙有得叩門嗎

可能跑步方面的獎項真係無代表性,但佢另外亦有網總舉辦的小網比賽獎項,我諗應該比較有代表性吧。

Soundervolt 發表於 16-6-30 09:40
哈哈!如果您有留意我之前喺EK嘅帖,就會知我同香港網總係野乜關係。恕我孤漏寡聞,我真係未見過網總有幼 ...

http://www.tennishk.org/hk/tournaments/junior-tournaments/hkta-mini-tennis-competition

今年1月份係依個比賽有奬項

Soundervolt 發表於 16-6-30 10:44
呢個比賽更加唔使check,「黃紅波」係初小學生嘅比賽,六歲以下打個隻叫「橙」spongy波,而且冇正式比賽, ...

更正, 小朋友o係依個比賽係今年1月份取得奬項的, 其實之前係咪正式比賽的奬項真係咁重要? 係有實力的話, 到年齡參加正式比賽亦會有好成績的。

Marco2010 發表於 16-6-30 11:35
今年1月比賽時才六歲,上年五歳入讀小一?

或是今年叩小一成功?

唔係, 今年age 7 comp1 , 己入小一後參加的

其實我係講我朋友的例子(不是fd的fd), 當中細節或有不足之處。大家唔相信都無所謂, 因為就算我post埋相,公開小朋友資料(當然不會咁做), 亦會有人處處質疑, 只會沒完沒了, 所以不會再作解釋了, thanks !!!

只嘆何解EK會越來越少人分享, 現在總算明白了 !!

回覆:Soundervolt 的帖子

上年小一叩門入呀,而個比賽係今年1月先參加。之前唔係拎依個網球獎項叩門的。

引用:Quote:原帖由+mamingyin72+於+16-06-30+發

原帖由 Marco2010 於 16-06-30 發表
Thx !
那麼這個比賽成績跟本不可能在上年小一叩門時係任何方式展現出來。
所以叩門成功與否又跟這個沒有任 ...
我不是介意答大家嘅問題,而係有部分人的態度很差,我得到很多不禮貌的質詢,我想說大家就算抱有懷疑時發問,希望亦能保持禮貌,在討論區內大家也能互相尊重,有禮貌的提問我是很樂意回答的。

‹ 上一主題|下一主題