用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學聯招放榜,中大奪6狀元
樓主: Arabellahk
go

大學聯招放榜,中大奪6狀元   [複製鏈接]

整體學額增了

但聯招的佔比低了1%,而非聯招增了1%

這個趨勢有點複雜。

教育局有法定權力抽查學校功課評分機制或視學嗎?

天外之人 發表於 22-8-11 11:03
所以......唉............重外不重內.......但都睇本身DSE成績.........間接都睇到........不是很穩定.... ...
我看不是重內不重外,是兩大醫學院的門檻和對尖子的特殊態度,把DSE學生嚇阻了。
那些國際上排名比香港低的醫學院也教出好醫生呀,個人覺得醫學院只重分數爭尖子的方向,對大學其他學院發展都不是好事。

pccw2017    發表於 22-8-19 13:40

天外之人 發表於 22-8-11 11:52
回覆 ABC-DAD 的帖子

若然係咁更顯得醫學院重分數多於重真心投身醫科既人
就是有點走偏了!

希望港大不要爭尖子,為DSE的學生多多堅持。

不忘本心

Arabellahk 發表於 22-8-11 15:52
同意,大學不應該將醫科變成高分學生的獨有專業。

希望同學能留意兩所醫學院的不同願景/價值觀/使命,找到自己合適的土壤。
有朝一日,在醫院完成實習下班,回家能自信的對家人說「學費沒有白交,時間沒有浪費」,我覺得這樣的醫學院就算成功的醫學院

mingmingyinyin    發表於 22-8-11 20:07
Yanamami    發表於 22-8-11 18:31

好奇一問,兩大醫學院給聯招與非聯招學生(尖子)的獎學金,有資料嗎?

Arabellahk 發表於 22-8-12 01:06
只知今年中大新生入學獎學金按年增4成,總金額高達一千九百萬元。醫學院給聯招狀元與非聯招狀元的入學獎學 ...
謝謝資訊,共三千八百萬呢!

咁現實啲去睇下大學醫學院畀咩條件去吸引頂級成績學生就明白,其他院校會畀咁高獎學金咩?
專門開課程吸最頂尖學生,為什麼?醫科畢業前已宣稱安排埋外國頂尖學府碩士、博士課程,正常人都識咁揀啦。
咁對頂尖高中畢業生投放嘅資源係咪其他人都可以有呢?
要視乎大學醫學院點爭取資源同分配。

有些人六年時間做專業臨床培訓,打好紮實嘅基礎,同樣有人可以五年內做參與埋教授嘅學術研究,攞埋碩士博士,那是一分耕耘 一分收穫,唔同人行唔同嘅路,應該係選擇同付出之間嘅考慮嚟啫。

至於要吸引多返啲本地畢業生選港大醫學院,就要交番畀佢地自己去展示能力,無人見到無人認識你嘅內函同好處,自然唔會幫襯,畀人質疑講左嘅優勢,係好難實現到,咁信心自然下降。

有實力太低調,就會錯失唔少人才。競爭力走下坡,就要釋放啲訊息,瞭解下巿場心態,知己知彼,競爭唔只在本地存在,外國用好多方法去搶畀得起學費嘅香港學生架。

喜歡音樂也不一定要專修音樂,音樂教育不是只為培養演奏家音樂家。

同體育運動一樣,能夠培養到一定水平嘅修養,好處可以陪伴終身。

Yanamami 發表於 22-8-16 20:50
不過好似都曾有一個狀元選中文系,萬中無一。
中大中文系

現今高中學生都好有經歷,識得選擇對自己有益嘅路去行,香港讀書嘅路一直都係淘汰競爭,重複又重複,幾十年如一日,今時今日嘅年輕人比以前多左好多選擇同出路啦,唔聚焦係幾個狀元同最高分嘅2%,其實邊處都有路,聽路人齋吹唔郁等「公平分豬肉」嘅話,後果會很美,悽美.不完美.躺平感覺自己美。

cow 發表於 22-8-17 10:32
有幾多醫生會讀博士?
中大的環球醫學課程有呀,別人這樣安排有問題?
你去問中大醫學院啦,六七年前去簡介會就有學生現身說法完成PhD 再回中大諗MBchbB3yr,我就在現場。

stillgood20 發表於 22-8-17 10:56
我記得幫我細囝私補的學姐.已經有3科5**.
佢選中大中文系教書.
中大中文系係好科嚟,探花選中文系也有的

天外之人 發表於 22-8-17 11:15
十分同意唔需要聚焦幾多個狀元幾高分,從來為自己小朋友唔需要理會呢啲過去既野, 但就是因為現今太多小朋友 ...
我唔覺得真係「美」。
我覺得想食就要出力,想改善就去學嘢,跟住要行動。

躺一陣亦無壞。

cow 發表於 22-8-17 10:32
有幾多醫生會讀博士?
今年港大醫學院畢業典禮,亦係Enrichment year 第一年嘅畢業年,雙學位畢業嘅有一批,有碩士嘅亦有唔少,亦有教授完成博士學位,身教使人敬佩。

有時我都唔係咁太識分「推己及人」同「以己度人」係咪咁難理解,不過現實上面雙標or 雙標+,係會受環境同自身利害得失關係有關。

調節下又可以繼續。

mingmingyinyin 發表於 22-8-17 13:16
報紙話,DSE查分後,又多一個DSE狀元(from DBS),入中大GPS
好事

mingmingyinyin 發表於 22-8-17 14:56
我當年也聽過中大med講座,亦提到可以讀埋過博士,當時我計一計,一共需時10年。當時我仲以為仔聽完會嚇怕 ...
有啱自己嘅目標同方向,值得堅持

stillgood20 發表於 22-8-18 10:43
DSE好, 或者別的考試系統, 都係綜合能力. 考試系統.

就亞囝學姐, 夠分去選修醫科.

社會也不多人重視這些事,只是(有部分)做本地教育版(的平台)水平就那些而已。

語文本科畢業也不是學問的終點呢,是很好的進修基石。
‹ 上一主題|下一主題