用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局蔡繼有vs DBS
go

保良局蔡繼有vs DBS [複製鏈接]

恭喜晒!可唔可以咁講呢:
兩間都好好,否則你都唔會出post問。

DBS會讓你仔仔成為出色的男拔生。幾乎人人夢寐以求,引以為榮,身份象徵。
CKY就讓你仔仔成為出色的自己。學校理念是每位學生都能成才,主動地愉快學習,成就自己。有點學生創造學校,多過名校創造學生。當然歷史背境就不能同神級並論。

我的是囡囡,無特別留意男校,不過DBS地位就真難代替!
唔楝DBS,怕群眾壓力比自己壓力更大。

slamai  I like your comments on the different outcomes of DBS and CKY students   發表於 13-2-14 13:23

近年的確越來越多家長將CKY同一線名校比較。
這現象唔知係證明了CKY的教學理念越被新一代受落,定新進家長對傳統名校的那套越見質疑?

神級學校當然地位超然,心想:你係邊位?仲未夠班亦唔出奇。但得罪講句,我覺得這正正是所謂神級家長的肓點之一。

武林之大各有特色,唔係下下都要少林vs武當先稱得上同leveI。
你硬要咁諗都只是仍然活在名牌框框內沾沾自喜,睇唔到、亦接受不了世界其實暗暗在變,這實在是非常可惜。唔諗下點解自己咁好都要被人考慮,卻在懷疑對方夠唔夠班同咩級數。

其實新起學校亦有可取之處,某些優勢未必比傳統名校差。唔係又點會咁多人考慮呢,咁我就真係想知點解DB咁好都仲要㨂來揀去?差在那間適合自己吧了。
所以我尊重每所學校都有好有壞,神級亦然。

當然,好多人深信少林寺內就算掃地果個都武藝高強,亦相當欣然地接受掃地果個可能將會是自己個仔!但求入咗先再算,話唔定有潛質做大師兄!咁,咪入囉,其實大家都會為你驕傲。只有父母最知子女適合那條路。

minirat  是有內涵的家長!多謝分析!  發表於 13-6-18 09:47
四隻貓  講得好.   發表於 13-2-14 13:23
penguin_chick  掃地果個隨時係方仗個師叔!  發表於 13-2-12 13:13

penguin_chick  掃地果個隨時係方仗個師叔!  發表於 半小時前

咁如果我係佢呀媽都唔知好嬲定好笑
‹ 上一主題|下一主題