用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否一定要讀N班?
go

是否一定要讀N班? [複製鏈接]

引用:我係一個無用既媽媽,+BB+剛剛一歲,+最近先

原帖由 Joanne2011 於 12-11-05 發表
我係一個無用既媽媽, BB 剛剛一歲, 最近先知道幼稚園已經開始緊Interview, 開始收N班學生, 係咪宜家一定要 ...
最初以為如果自己教到的話,就可以唔洗係出面學,但我自問唔識教,所以讀了n班。

後來發現,原來讀了n 班同無讀,分別原來是很大的,小朋友懂得怎樣同人相處,自理好左,講多左野,仲識多左字,好似長大左很多咁。

非出名的幼稚園係唔會重視有無讀過n班的,反而好睇面試時的表現。

zchow   贊同  發表於 13-3-28 11:23

引用:我真係好擔心,+我仔仔到現在都未有offer!+

原帖由 heiheiy 於 12-11-16 發表
我真係好擔心, 我仔仔到現在都未有offer!

想他讀N班, 係想他學習群體生活, 與人分享, 自理能力等.  
其實如果你報屋村幼稚園的話,應該唔難入的哦!

你係邊區呀??

引用:回復+rainbowcov+的帖子 我住沙田區,+報嘅

原帖由 heiheiy 於 12-11-17 發表
回復 rainbowcov 的帖子

我住沙田區, 報嘅學校都唔係名校, 不過今年競爭非常大, 加上阿仔interview時掛住 ...
相信總會有一間有位的,就算截止,也可打電話問下仲有無位,試下啦,我之前都幾遲幫我小朋友報名,最後都有offer,仲唔只一間tim,努力,
加油呀!

zchow 發表於 13-3-28 11:22
撇除係咪對K1 interview有利,我覺得n班好值得讀,因為真係可以教識小朋友禮貌,自理,同埋過群體生活.
仲有,而 ...

yes my daughter is the same.
‹ 上一主題|下一主題