用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快考試了‥........ 想哭了
go

快考試了‥........ 想哭了   [複製鏈接]

正所謂台上(考試)一個鐘,台下一年功,唔好臨尾hea。

對,是台下一年功。食粥食飯在乎長期之積纍,試前幾天就算拚晒老命,也斷不可由蛇變龍;温少陣,也不可能由龍變蛇。放鬆啲。

我近來同我女溫書,都有d沮喪。我問我老公,點解我用咁多時間、咁用心同佢溫中文,佢都唔係話好好。我老公不假思索,話:「你教得唔好lor。」

我成日覺得能幫小朋友溫中文嘅係天才。阿仔的教材不外是課文和成語,呢两樣嘢係悶到作嘔的東西,咪搞我。我寧愿提醒自己記得上香,請求佛祖保祐阿仔成績猛進。

題外話:有啲小朋友真係好叻好叻。昨天同阿仔檢查功課,其中一項係作文改正,今次同阿仔改嘅係另一位同學(交换改)。錯别字啦、用詞啦、助語詞啦、句子是否簡潔等等。我覺得唔差過佢老師(佢老師唔差)。

温中文有樂趣ga,一齊睇書,講吓人生道理,古人修身齊家治國平天下,幾有志向。不過可能我咁做係自娱多d,唔够目標為本。

但有得温嗰10分(課本連成語)真係好悶,我就唔想理啦。

我除咗上香敬拜佛外,趁大台播<<射雕>>,趕緊塞套<<射雕英雄傳>>俾阿仔,阿仔睇到入神,希望對中文有幫助。

小女上到中學即刻現形,唔係文人即唔係文人,體會唔到即係體會唔到,睇幾多書都無法改變,閱讀都係為樂趣好啲,如果純為改進語文好易失望。

你都識話啦,"唔係文人即唔係文人,體會唔到即係體會唔到",咁嘅情形下,又有咩好失望呢?

舉例,上個月我同阿女睇詩經 蒹葭呢首詩,我以為係愛情詩講個男嘅見到心儀嘅伊人,男嘅不斷行去伊人度,行來行去到係在水一方。但原來呢首詩,詩中伊人除咗可以理解係異性情人,亦係代指賢臣,明主,亦可以理解為任何敬仰對象或追求的理想。我同女睇到首詩嘅隱含理解,睇到O晒嘴!首詩我唔識睇及睇唔到"賢臣,明主"嘅意解囉!

忠告: 你最好放手啦!

我想問下大家:作文題目“記一次 (自己命題   )的經驗和感受”,你地覺得
1)是否需要跟學校有關?
2)若寫一次“大澳旅程”的經過和感受,是否不符合題目?

1) 為何要和學校有關.
2) 符合!

但對於一個小學生, 要用旅遊既經驗點到題, 實在唔容易。

寫大澳旅遊,不是一次經驗麼?再講小小感受,對題至極,有幾難呢?

作文話要記一個生日會, 係表哥表姐俾佢既驚起派對, 點知一個二個無睇清楚, 講咗佢自己有個驚喜派對, 請表哥表姐參加。我阿女仲厲害, 唔知對眼睇D乜, 寫表哥表姐從外國回來參加生日派對, 給她一個大驚喜。老師要全班重作。

咪寫咁哂!自己生日,表哥表姐從外國回來參加生日派對, 給她一個大驚喜。有咩唔對題?

‹ 上一主題|下一主題