用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

我補習的妹妹喺迦密讀緊F2...5...迦密叫做ok谷成績,正常每日要用2-3hrs to finish all the hw and prepare dict/quiz!由於6科都用全英,加上每星期eng都會有篇around 200 words 's writing要寫...我睇住補習妹妹d英文一吓子提升了不少!(she was around band 1 尾when she was in P6)

課外活動except無大型樂團外,一般sch有的都有!

個人覺得迦密是ok好的--老師用心教,學生乖對學校有歸屬感!特點係女多過仔,around 14男:22-24女in 1 class!

至於你講果個暗示離校情況,我都聽講過---平均分/中/英/數 either 1 樣fail就會repeat, repeat 2 次就會被暗示退學...Anyawy,個人認為只要個小朋友hard-working &language底不是太差...應該無問題的!

Carmel 係1 間幾重視"家長"嘅地方, 自行interview時家長亦要interview的! Also,要帶中/英作文1份!

我都有學生入咗丘佐榮(我的正職是教小學的)...同carmel比,又似乎差咗一等!(k3網內band 2 頭都有chance喺自行or even 抽獎入到)另外就係丘中F1得4班!anyway, the students there are also乖&純!

其實何文田幾間平民band 1 學校中,華英會最多人揀,其次係開平&Carmel!近年3間sch公開試成績相若!

以個人在華英就讀7年+呢幾年teaching experience所見,華英suit 數理强/游泳&辨論勁的學生,開平亦係理強於文and suit PE勁人!至於Carmel,就偏向文强於理,體育方面以排球較佳!音樂就以手鈴較突出!

三間sch的另一共同特點,就係nearly all the students  there are proud of their sch<---個人認為這點是很重要的!^^

至於丘中ma,其實if u sure 阿女 係band 1, need not choose so early...事後叩門亦有不少成功例子!

講真,既然choose a 全EMI sch to study, why don't u choose a better one?

Anyway,你哋有無宗教信仰?If u are 基督徒,華英/Carmel/銀禧(後備)/丘中(後備)If not ,choose 開平or 黄勿南啦(especially if yr daughter is good at music)

吖,仲有一樣嘢要提,上述一堆sch中,好似except 黃勿南, others到F2 都係無分精英班! By the way, which primary sch is yr daughter studying in now?

Kittyskystar   Thanks for sharing !!  發表於 12-10-26 22:37

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:42 發表

會唔會係囝囝只係一次失手呀?你囝囝讀得開心嗎?

no la...I mean not 中文一次test/exam fail,而係整科subject fail...通常d初中人係中文閱讀fail but 寫作/中聆/中說都pass and get overall pass 的!

通常初中要repeat 係因為english/maths fail....
上年F1無repeat人,but there are 5 repeaters in F2 and more than 7 repeaters in F3...

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:40 發表

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦 ...

70名前@紅馬好有chance 係band 1 la...Thus其實放開平--->carmel--->丘中is also safe 的!

haha,似乎我同你有d緣, I wa studied in 馬官下which is in 土瓜灣when I was a child!^^

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

55...2 hrs include all the time she uses for study after sch...我唸係因為上年成日都有Quiz/dict,加上阿女屬band 1尾,要努力追,加上佢緊張,thus 才會咁忙!By the way,幾次exam,佢都叫做keep 到全級頭50!

Anyway,weekly writing 係堅的,通常做在home readingA/B簿上,with 200 words writing and 5 reading records..每周輪住用!

係po, who is yr son/daughter Eng's teacher, Mine are taught by Ms Kwo(last yr) and Ms Cheung(this yr)She said both of them are gd!

原帖由 redredchan 於 10-9-24 08:52 發表
Dear 邪之子:
在你的介紹中,得知你是華英人.我女兒現在是F1生.我想請教你華英有分精英班嗎?華英的試卷是不是很深的?有地方找到 past paper嗎?或者哪裡有適合華英程度的補充練習買呢?----------請賜教!!!! ...

華英由我讀個代(nearly 10 yrs la)到now 都無分精英班 but have 精英group for eng and Maths!

個人認為WYC 的卷比起上來叫做深d! Anyway, need not do extra 補充 so early...其實攪得掂學校俾嘅嘢is fine!

至於past paper ma, sch library/student Union 應該可以借到的

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

講真,無帶HW而打俾學生家長只係我哋小學老師會做的事!中學,要靠自律了!Btw, 據我所知,常欠Hw係要落DC 補做up to 4:30的,thus 家長應該會知的!

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-25 09:44 發表
我個仔舊年係蔣懿珊,今年係Rebecca Kho教英文

yr son is in F4?Ms Kho is a gd  English teacher .^^
‹ 上一主題|下一主題