用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小感受
go

小小感受 [複製鏈接]

回覆:kkh2014 的帖子

我的態度有少許不同
反正派得差,猶如地底泥,搏命扣一線小學,搏到因禍得福,搏唔到代表小朋友技不如人,抵派。

回覆:kwboy 的帖子

1.地區名校
2.自行20分都要抽及排第一志願都派唔夠的小學

回覆:miutang 的帖子

話唔係咁講
當個個小朋友都識,自己小朋友唔識或者筆試原來未明白題目就亂寫。識得其他同幼稚園小朋友都入到第二輪甚至暗被通知獲取。確實不得不承認技不如人。你以為真係音樂椅輪流轉咩?假如人人能力一樣就可以咁計。事實上,當然唔係。種種筆試,甚至面試竟然要普通話講故事,我小朋友自出世都廣府話為主,根本講唔到普通話,真係技不如人。另外,亦發現其他家長在小朋友英數方面投資都好多。原來今天的果,確實是自K1便種下了因。雖然下星期仍有面試,但其實都無信心了,全部筆試面試都無第二輪消息,懂了。
反正如期了在獲派的邊境學校註冊。要考慮小朋友在一星期內狂筆試面試的承受力了。

引用:好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字

原帖由 eviza_snow 於 14-06-15 發表
好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字都未認到幾個,何況又要默又要串,唉,宜家香港唔少父母向0歲已經 ...
同意,其實好殘忍。但作為父母,始終都要嘗試為小朋友盡量爭取好一點的學習成長平台。我北區,小朋友慘派打鼓嶺邊境村校,個個都勸我間間試叩門,基於這個道理,而且叩門既然實力行先,搏一鋪,只走熱一線小學叩門,筆試,面試。若然成功,因禍得福。如果失敗請返去擁抱雙非,好好學習自己裝水沖馬桶及學習耕種。

回覆:catcc2000 的帖子

羨慕
叻仔

引用:Quote:原帖由+jy0022+於+14-06-14+發表所以

原帖由 wagi 於 14-06-17 發表
絕對認同

回覆:catcc2000 的帖子

見沙田崇真。之前只係叫小朋友自己選圖書,然後面試講故事。我小朋友對中文較有信心,便選中文書。點知入去面試,要我小朋友用普通話講本故事書。我小朋友當然做不到。與其說學校重厚多士,其實是中了普教中的毒。個人而言當然反對普教中,但作為家長,叩門學位在前,實在只有跪低。

‹ 上一主題|下一主題