用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍邊間小學主倡愉快學習的?
go

九龍邊間小學主倡愉快學習的? [複製鏈接]

回覆:九龍邊間小學主倡愉快學習的?

難得有人問愉快學習。講到愉快+有愛心就唔可以少咗:啟基和培道,好似聖三一都唔錯。

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-15+18:33+難

原帖由 天長地久 於 12-11-15 發表
據我所知啟思小學係好唔同style,屬於重英文和學術類。而啟基的關連幼稚園亦叫啟思,有一些人會confuse 咗兩間。

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-15+18:33+難

原帖由 天長地久 於 12-11-15 發表
噤就真係唔好彩喇。學校有噤多老師,被一個老師影響整間學校都幾無奈。
我發現近年真係好多人選學校淨睇成績、睇派位,這個價值觀主導了很多家長的思想,到頭來忘記了其實孩子最需要乜。好開心見到有家長到弟二個孩子仍不被主流思想改變,仍能確切了解孩子所需。

引用:我個女出年2013打算讀啓思喎,聽說會讀得開

原帖由 fionaafreen 於 12-11-15 發表
聽說很多lecturer仔女讀啟思小學附屬幼稚園,然後讀啟思小學。其實學費都幾貴,要7萬幾一年,唔係人人負擔得起。

回覆:九龍邊間小學主倡愉快學習的?

今年啟基好多人報,難入咗好多。可考慮插班入啟思幼稚園,然後入啟基就較易,唔知呢個方法係唔係好衰呢....hehe

原帖由 sophie_mama 於 12-11-30 發表
Hi onepiece, 比較聖三一, 聖母是愉快學習嗎, 哪間程度較深? 謝
兩間都會愛心培育,而聖母程度較深,孩子多數會讀得開心但功課亦不少。如果想功課少D可能聖三一少D,不過少功課當然會有trade-off 喇。

sophie_mama  Thanks  發表於 12-11-30 19:01
‹ 上一主題|下一主題