用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 ...
樓主: phoebelamlam
go

2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下 [複製鏈接]

Re: 2006年入讀主流小學的障礙兒童家長請進來傾下

各位bk媽咪,你地好,我路過見到你地既topic我啱我兒甥,他有讀寫障礙,今年升中一住在觀塘區,請問你地有無聽過在該區有一些傳統中學會收有讀寫障礙的學生,或對他們會有特別支援呢.我外甥好乖和純品,我自己都好擔心,我好希望聽取你們的經驗轉告家姐.謝謝你們.

ricky&sara

昨天和家姐傾過,原來她可以申請時向學校提出孩子有讀障,學校會有另一方法去interview該批孩子;但係我兒甥唔想disclose自己既問題,家姐解釋緊如果唔disclose,學校唔知佢有讀障,就會當佢係唔用功既學生了!

kmwum,

你用近視個比喻用得好好呀,多謝你,我會同家組講.
kmwun 寫道:
羊咩咩太太

我都贊成要同學校溝通,大家有誤會就無謂啦。你試吓同你姨甥解釋有讀障同近視無咩分別,如果有近視無戴眼鏡又唔同人講咁無人會明架噃!

[quote]
羊咩咩太太 寫道:
ricky&sara

昨天和家姐傾過,原來她可以申請時向學校提出孩子有讀障,學校會有另一方法去interview該批孩子;但係我兒甥唔想disclose自己既問題,家姐解釋緊如果唔disclose,學校唔知佢有讀障,就會當佢係唔用功既學生了!
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題