用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課   [複製鏈接]

PacoMum 發表於 20-5-13 19:24
我都擔心,佢哋準則同香港唔同,而家每日仲有幾千新增個案但都可以小學復課,9月佢哋一定會復課但問題係放 ...

我同你想法一樣,佢地跟本無做咩措施去有效控制疫情,現時仲系每日幾千確診,累計幾萬人死左,仲要好明顯呢個數字系計少左,我都有講隨時6月學校開番,夠唔夠膽去?最怕染病無得醫。唔明歐美人點解唔care染病同死亡。

scso 發表於 20-5-14 10:27
最擔心就是確診冇得去醫院冇得醫
呢樣你唔洗擔心,因為一定無得去醫院。

longlokma 發表於 20-5-16 20:48
佢自己飛咁點带咁多行李? 我哋原先計劃同埋佢一齊去可以帶4、5喼行李, 始終第一次去,好多嘢要帶, 如果 ...
唔好帶甘多野,學校無甘多位比你放,另外,英國網上買野好方便,2個行李箱我覺得夠。

macdullbaby 發表於 20-5-17 21:57
請問係學生到咗宿舍才online 訂,還是人未到已經online 訂?宿舍有人開學前代收?請指教怎樣預時間。謝
...

舊年我仔95號開學,我預訂校服91號送到學校,網上買既野開學前2日送到,完全無問題,

大概7月其實已經定左邊個house,買既野送佢學校指明邊個house就得。

topbabe 發表於 20-5-26 11:17
英國BSA其實有哂指引
大家跟捉佢指引做其實唔會有好大問題

英國好廢,咩都唔做其實想點?學校又話跟從政府唔建議戴口罩,話戴口罩無用,如果9月頭同而家一樣每日幾千新確診,大家照去?最諷刺系香港/亞洲學生去英國又要隔離,反而歐美地區又唔洗。英國死既人同感染既人為歐洲之冠。

heilok 發表於 20-5-26 14:57
其實唔關英國事,係歐美同亞洲人對戴口罩有唔同理解。就算學校講明可以戴口罩,我估計大部份鬼仔鬼妹都唔 ...

義大利死幾萬開始明白嚴重性,近排有回落跡象,英國又唔防歐美,疫情無咩起色,我仔好希望9月可以開到學。

ricenoodle 發表於 20-5-27 13:00
我小朋友學校已經通知我們如果九月返英國要14天隔離,小朋友可以直接住在學校宿舍隔離,不用自己出去住酒 ...

我仔學校都講左9月開學所有學生都要隔離14日,可以起宿舍做隔離(但唔明點隔),我估鄉郊地區比較安全,我希望到時可以過去正常返學。

fatgabb101 發表於 20-5-25 11:52
回覆 PacoMum 的帖子

呢排有咩都盡快搵agent跟聽聞國安法出咗所有agent爆哂,嚟緊睇嚟都會keep住爆

阿陳生既做生意伎倆著,又系靠嚇,英國疫情依然嚴峻,好多都延遲留英計畫就有,國安法對一般人完全無影響,除非你打算賣國通奸或一心要推翻中共政權想做皇帝。

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 15:14
我情況都 一樣, 本來打算同小朋友一齊過去開學, 帶小朋友去學校附近認下路, 開戶口, 開電話咭, 買校服.... ...

電話卡起香港開,校服果D其實都系起校服網訂左直接送去宿舍,應該7月頭會知道分左邊棟宿舍,開學前幾日訂就得(所以可以遲下先),其他物資上網買好方便,瑪莎,AMAZOND,快既翌日都送到,所以亦無須擔心,唯一擔心系第一次去人生路不熟,如果你經Agent報,你叫Agent幫你揾有無舊同學

可以孖你仔一齊搭的士去學校?車通常系監護人公司安排。

GUI_GUI_NG 發表於 20-5-29 16:48
回覆 yuyueng 的帖子

謝謝你建議, 我都沒有想過問agent 是否有學生一起去. 我會問問. 但我所知這間學校不 ...
因為舊年十一月底agent有問我介唔介意有個新同學家長想聯絡我,我仔學校都係得幾個香港人,有D野直接問我會清楚過問agent既,我都有話歡迎到時孖我仔一齊去學校。

3b 發表於 20-5-29 19:58
學校提早一星期開學, 宿生要早幾多日到校?
早一日,新生就朝早到,舊生下午,翌日就正式上堂。

egg.plant 發表於 20-5-29 17:44
我同大家一樣,仔得14歲,平時都甩甩漏漏,依家一個人去到咁遠,我都好擔心。
我果個guardian公司,正安排8 ...
機場接送好夠,我仔都14歲我仲買轉機比佢往返添,上次聖誕芬蘭轉機,佢仲好興奮話出面落雪同見到一間好大既姆明店。

egg.plant 發表於 20-6-3 22:51
通常term break可唔可以留衣物在學校?
可以,但要清乾淨書枱房間衣櫃,全部野pack 好入喼方便學校清潔,學校係另有地方比學生放喼。

9月開課機會好大,尋日收到學校郵件話今年會提早在9月2號開學,boarders 要 9月1返到學校,學校會提供宿舍比海外生做14日隔離,期間安排工作紙比學生做,仲安排埋8月中有車起機場直接送學生回校,收750鎊。而10月中既half term break宿舍亦一樣開放,一樣收750鎊,學生可以自由戴口罩,學校會做好消毒/清潔同時亦會每日幫學生量體溫,學校個medical centre 亦長開,萬一嚴重個案會送地區醫院,我相信其他寄宿學校處理手法都差不多。

egg.plant 發表於 20-6-4 18:31
我都係昨日收到學校email,confirm會安排海外生留校隔離14天,機場有staff接等等。

有沒有link可share英國 ...

我起amazon uk 買野多,個個月都有買,買餅乾,買水,皮鞋,足球鞋,文具,棉被,杯面等等,JOIN左做prime會員,買野幾乎翌日送到,退貨退錢換貨都非常有效率同方便。

fafapoodle 發表於 20-6-4 10:49
回覆 3b 的帖子

呀女yr 10, 咁又唔算好細個,原本買好左機票10月俾佢返黎補給,但學校早前已講話唔建議10 ...

合理!枕頭棉被,皮鞋可以網購送宿舍,尤其Clarks皮鞋,平過香港一半都唔只,又占位又重既野可以網購。

Isaacmommy 發表於 20-6-5 11:09
你哋學校安排得很好,我哋嗰間乜都無,無接機,不提供隔離期間住宿,所以好頭痛!
...

可能黎緊就會有安排,寄宿學校有under BSA 建議做法,佢地都要幫學生解決問題至有學生黎讀。

egg.plant 發表於 20-6-5 10:39
第一年去,人生路不熟,有d嘢都想買定先,到阿仔settle down左,先慢慢網購。通常網購床上用品,要有name l ...

如果校服起校服網買會有埋名貼,我舊年系開學前幾日買,直接送宿舍。床單被袋枕頭袋我起香港買洗左先,唔多占地方,同埋要貼name label ,所以我自己帶去。

學校唔會有名貼提供,name label 我起香港整,訂左60個,毛巾衣物全部都要名貼,所以得閒舊整定先。

cfs 發表於 20-6-5 12:29
我反而未試過退換,點安排架?

試過網上買一套西裝,覺得size問題落完order第二日就取消(跟住我又再落另一size order),起網上click入你件貨品然後下面有return 一項,click return/ cancel 就處理左退款,因為未出貨,幾日就退返錢。

另一套西裝收到之後原來太細,所以就要退貨,又系click 入你件貨,再click return / cancel,有幾個方法退貨,自己送去郵局/pick up point /佢黎你學校收番,甘最方便一定叫佢黎收,就click 叫佢黎收返件貨,跟住會出幾個label /bar code D,你自己用printer 印出黎,放一張起貨入面,一張盒外,張label有個聯絡電話,(個電話原來系學校舍監個老婆),甘就甘比件貨舍監就完事了,2-3日就收到佢話處理緊我既退款,1星期左右就收番錢。

cfs 發表於 20-6-6 22:18
我都係用燙貼,開頭試過縫,但用太多時間了,所以燙兩個名字安全啲。
係呀!縫左一批之後轉左燙,浴巾果D至縫!當時真係好有慈母手中線,臨行密密縫既感覺。
‹ 上一主題|下一主題