用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英旅港開平你地選邊間呢?比D意見 ...
go

請問華英旅港開平你地選邊間呢?比D意見   [複製鏈接]

我地由將軍澳'轉會' 到Kowloon City, 派到旅港 (第9志願)....! 甲部首3志願:寶血會上智, 籃田聖保祿, 培正。
結果尋日再去上智叩門, 立即面試, 今朝面試聖保祿時, 收到上智電話 ~  收左!  得來不易, 很感恩!

Jackieson  第9志願都派到旅港...  發表於 13-7-10 15:21
Yanamami  Congrats~  發表於 13-7-10 14:24

回復 ohnono 的帖子

謝謝你!  真係得來不易, 好像"三顧草蘆" 一樣難!  

回復 sowasabe 的帖子

Sorry, 更正: 
甲部: 1)上智, 2) 聖保祿, 3) 培正,
己部:1) 培正,2) Maryknoll, 3) 加密, 4) 華英, 5) 旅港  

Yanamami  5th choice入到都好神奇。  發表於 13-7-10 14:59

回復 Yukyuk 的帖子

小女是將軍澳粱潔華小學,全級各次幾好,但自行同大抽獎都派不到心目中的"上智",要最後叩門才入。
可能我對Kowloon City 不太熟悉,所以填表好差;幾乎亂了大事。。。   
Sorrry呀,之前打錯了,旅港係第5志願先啱! 

MCLIAN  Surely very unbelievable with such order of your choices. Anyway, Congratulations! Your daughter must be good and lucky!  發表於 13-7-10 15:23

回復 flowerboy01 的帖子

Hahahaaaaa ~ 不要見怪!  我地將軍澳的好中學太少,所以只好改到Kowloon City,但無人幫忙,所以可能選得好差囉。。。   

回復 khmama 的帖子

之前有朋友幫助我,有門路去叩培正門,昨日有回覆,星期六上午有筆試,考中英數!不過已經叩門入了心儀的中學,所以,多數也不去應約了。

回復 jcctiu 的帖子

jcctiu,
我自己住開九龍城, 後來搬到將軍澳, 但心理上點都覺得九龍城區好學校多d 好d。我地亦考慮埋d band 1 好學校嘅位置及上學時的交通, 最後選擇了上智,籃田聖保祿及培正做甲部3首選; 因為將軍澳有MTR 及巴士到。至於乙部,我決定用外家地址去報九龍城區 (我名下的), 原以為有巴士及van 仔去到土瓜灣, 但收到選校表才發現, 很多心儀的中學都要駁多一程車返學!  於是又考慮孟母三遷; 但九龍城的屋苑升了好多, 好貴! 負擔不來....   
所以請大家不要見笑, 我的選校排序真的差勁及欠sense...

Jackieson  93K, 天光道行上去  發表於 13-7-12 11:22
‹ 上一主題|下一主題