用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

回覆:Twins-Baby 的帖子

男校,性別不平衡。
日日測試考試,教淺考深,活動、成績都要兼顧,分數低過90會打俾家長的學校。

vincher  更正:女校吾揀!  發表於 13-3-30 19:27
vincher  女校揀,就算是女拔!因我個果係••••••仔!  發表於 13-3-30 19:26
魚兒小寶貝  係,我都唔揀男校。  發表於 13-3-20 11:53
Twins-Baby  死啦, 我個仔嗰間係男校喎     發表於 13-3-20 11:37

回覆:Wawawa_baby 的帖子

好同意呀!吾該慎言!
乜野神級?乜野吾同級數呀咁?
又吾係該校家長又未必有親身感受,就吾好道聽途說,傳播吾正確概念啦!
更加吾好批評人地老師、校長、家長、學生、課程咁呀!

回覆:JadeW 的帖子

連親身視聽既野都未必係真,吾好講!總之隱惡揚善,咁樣應該冇問題!

係呀!最緊要消化人地講乜, 人地話好既地方岩吾岩你個小孩,吾好既地方你又重吾重視呢!
但好多家長只接受人地讚寶貝既學校、聽一面倒的意見,吾俾人地講吾同既意見。聽下人地講乜,吾同意未講返你既論點證據囉。我覺得討論區應該俾人發表吾同意見,只要有自己論點證據,大家可以有吾同理念、吾同意見、吾同既選擇,但係講既野吾可以亂講、放流料、惡意中傷!

bee_eed    發表於 13-3-22 13:08
kerkermui    發表於 13-3-22 12:28
Twins-Baby  當年我無上來找資料, 我咪踩 "屎".  所以聽吓人講啲咩係好過咩都唔知  發表於 13-3-22 10:53

回覆:torunpoland 的帖子

可係常識科最易入手?中文反而難wor.

Twins-Baby  真係唔睇啲教科書, 真係唔知,  我唔想學習有政治色彩    發表於 13-3-23 08:55

哦!咁果科即係教乜呢?內容有乜咁得人驚?明刀明槍都吾差,好過暗箭難防。
培僑中文課本用國內人教版既書轉成你體字,所以內容有鄧伯伯植樹,好濃厚中國風情同用字跟香港中文書不太一樣,如會有地道方言用詞如幹麻等,有疑慮的家長真係諗清楚。好明顯吾係人人接受呢類課程。

我對於德國教育有保留,對於宗教教育亦有同樣看法。我是無神論者,其實認為部份宗教道理也是洗腦式的教育。自己係宗教學校大,聽完就算,吾信但亦覺得佢有影響我既思想。我想小孩學習中國傳統思想多過宗教思想。所以宗教氣氛及背景太濃的學校我亦吾會選。

Twins-Baby  宗教唔強迫你去信, 但而家中央係要我哋, 不要問, 只要信   發表於 13-3-23 08:58

咁一開始個男都吾話要個細,聽落係個女既夾硬生

回覆:JL3 的帖子

I don't think others would think they are insider of the school but rather an observer that experienced something from school and friends or family.
I am really sorry to hear that you dislike and don't want others to make different kinds of comments.
I think there is nothing in this universe can pleased everyone in the world. It is normal to have different views and perspectives.

校內通告回應家長在網站的言論?仲有人維持秩序!咁樣真係好恐怖!

回覆:NKpa 的帖子

講既人又吾係今年考生,上晒岸既無需咁講!

回覆:crazymum 的帖子

但有些學校吾排名嫁!

好多比賽wor, 朗誦、音樂、運動、數學、美術、中英作文等等。看自己邊方面能力強再報。

回覆:fsforth 的帖子

太多怪獸家長及直升機家長既學校吾選!

Twins-Baby  你唔入到去又唔知啲家長係點喎...  發表於 13-4-13 11:09
‹ 上一主題|下一主題