用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

回復 ababymami 的帖子

樓主,想問吓你點解吾打算重讀K3? 我正在思索著這個問題,想參考其他意見。

ababymami  因為有個細一年的手足,不可能兩個同時入小學,會產生自卑感。  發表於 12-7-16 21:30
ababymami  因為有個細一年的手足,不可能兩個同時入小學,會產生自卑感。  發表於 12-7-16 21:25

回復 ababymami 的帖子

謝回覆。我很明白你的顧慮,我的情況有一點點相似。
1) 都係最後一年服務,
2) 都係覺得OT/PT不需要,我反而覺得一個懂得引導佢嘅老師係最重要。

3) 都係仲有小小情緒行為問題,不是攻擊性,是生自己氣,同要求高。會搞小朋友,不過係撩人地玩。上堂吾專心。
4) 都係仲須要ST,雖然佢依家超多野講,但仲係要教同理心同理解多一點別人說話的背後意思。

在9月我們會出I位讀。其實我預咗會有投訴,咁樣我先可以返屋企續樣續樣同佢執。我用獎勵計劃/清楚說教/預告已經同佢執咗好多行為。老師見家長有做野,希望可以好好合作,個校長都好nice,都係讀一年傘.....大家好來好去。我言下之意...係覺得學校只係一個社交場地,我自己回家仍然要努力同佢執行為。

老實說...我仔依家似ADHD多過似自閉,上次問假期密集班老師..星期六比乜我個仔上好,我問train專注或動腦筋好吾好,佢話2樣都吾太差,train衝動行為需要d.......佢建議咗一個班,我睇返內容,係比ADHD小朋友的。好擔心佢小學要食藥......

在你個情況,贊成讀普通下午班,我相信半日班,老師壓力少d,包容度大d。上午自己同佢做訓練。

回復 kelvin_hmlau 的帖子

你個仔都有ADHD問題 ?

回復 HopeLJ 的帖子

係 Links 嘅導師叫我去參加佢地灣仔centre嘅正斗奇兵
17/7 ~ 3/8 (星期二、五) 上午12:00 ~ 1:00
本小組透過各種情緒及行為管理遊戲及技巧訓練,以改善有專注力不足或過份活躍情況之兒童情緒控制,減低其衝動性及改善與老師及朋友相處之技巧

不過,我仔仲要返學,冇報到。我依家考慮緊灣仔健苗軒嘅專注力訓練班同感知肌能訓練班,星期六上堂。吾知健苗軒好吾好呢? 有冇家長意見?

我個仔都係手多多果D,不過吾會用腳,叫佢吾攪東,佢攪西,到超市要Daddy買野,我睇住佢。到大型超市就放佢到大型手推車內。後來,我用德育故事書,教懂佢好多規舉, 佢亦開始對規舉好有興趣,成日都講,又會考返我。書本冇嘅,就實地教,教完返屋企會問返佢。後來到超市教佢:去超市吾可以攪人地D野,要食薯片就要去比錢先,依家將薯片放入籃度,比咗錢先可以打開....下次去之前又要講明....就係咁...我就逐樣遂樣話比佢知得同吾得,要點樣做。依家終於可以規規舉舉推車仔行超市........當然仲有好多規舉教導中....

YingYin 的帖子

我有點不明白,幼稚園應該多數都係活動教學的,傳統教學的課程都比較深,似乎不適合發展慢的小朋友...

回復 YingYin 的帖子

但I位學校跟project approach教學兩者有一定關係嗎?

YingYin  沒有,只是我選的那一間I位是用這教學,所以你要小心選擇,要了解學校課程  發表於 12-7-19 15:37
‹ 上一主題|下一主題