用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基灣愛蝶灣好嗎
go

基灣愛蝶灣好嗎 [複製鏈接]

引用:我應該不會考慮東直,+因家住東九龍.若讀愛

原帖由 fufu17 於 14-03-23 發表
我應該不會考慮東直, 因家住東九龍.若讀愛基是否不可讀happy school kingergarten.? 跟不上 ...
應該係,因為上到小一係無時間你慢慢黎讀書

引用:客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷?+唔好講基

原帖由 eviza_snow 於 14-03-27 發表
客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷? 唔好講基灣愛,即使東區d2線學校,例如梁李xx, 祟x等等,你以為少功課咩? ...
我都覺得愛基是間好學校,谷唔谷的確看父母,如果父母不要求一定要讀書好,只要開心學習,其實真的無所謂,最怕係又要開心學習又想有好成績,又唔想辛苦的話,講真除非小朋友資質高,否則讀邊間學校都係一樣

回覆:基灣愛蝶灣好嗎

愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清楚例出升中中學,唔係間間學校會咁做,

回覆:fufu17 的帖子

我個人經驗,入到好學校唔代表讀得好書,讀書好睇家長態度同小朋友資質,谷唔谷到一日未試一日唔知,所以我當初選小學原則係透明度,如果我小朋友讀唔到書,我都起碼知佢究竟可以讀到邊類中學,如果佢讀到書,咁佢又有機會讀到邊間好中學,唔好以為間間學校會如實告訴你小朋友banding,有啲學校只係俾好小資料你,好多家長到五六年級要自己估小朋友banding先係我覺得最痛苦,其實樓主想了解多啲心儀學校,可以去番心儀小學的討論區,咁都會得到你想要的資訊

‹ 上一主題|下一主題