用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男小「窒」喜歡收小一生讀小一?
樓主: 奥脫福
go

男小「窒」喜歡收小一生讀小一? [複製鏈接]

尋日阿仔話老師講班中有三位同學仔考到男小「窒」,黎緊九月

會在新環境下讀小一,祝福佢地會有愉快的學習生活。

阿仔問我佢剛剛考試都考第米,佢地不過考十幾,點解佢無份去

?!我話你好想讀多年小一咩?我都無同你去報名!諗都無諗過

!你若然好想去就唔該再努力d,考好d再去插班讀小二、小三

、小四。。。我無咁多錢,你亦無咁多時間無啦啦讀多一年!

回想起前一陣子有K2家長越級挑戰考男小「窒」,結果全數鎩
羽而歸;反而以小一生身份去考似乎成功機會不弱!(至少我仔
果班就有三個)這使我想起有些細仔細女家長說想自己的小朋友
打好根底,重讀K2一年至考小一;計我話不如掉番轉,先玩自
行/大抽獎/考私小,儲多年老本,然後以小一第一個學期的根
底去考神校,一野掃低哂同場K2/K3生,似乎成效更高!況
且若第一年的小一成績優秀,話唔定仲可以直接插神校的小二,
重讀果一年都慳番添!

a-burberry  你仔係咪深水埗直資男校? thx  發表於 14-1-7 15:47
rainbowcov    發表於 14-1-7 11:06
   5    0    0    0
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小曳人 發表於 14-1-7 11:40
3個,真係好多喎!仲要考1x!

成績表係 20/12 至派,應該唔係面試成功的關鍵。

sissysze 發表於 14-1-8 07:18

考十幾想問係全級定全班?

係全班。另外原來考第一的同學仔在考到來年 男小「窒」的同時,已經轉頭插左去
九龍塘某搶手私小讀下學期小一,勁!  

唔知遲下會唔會在網上討論區見到呢個 post 呢?!

九龍塘某搶手私小 P.2   vs    男小「窒」P.1

bubuG 發表於 14-1-14 11:56

咁叻仔,重讀小一,慘!

咁就要睇個家長係「人」定係「神」喇!「神」校喎。。。  

承蒙 Mag 姐不棄,咁我就班門弄斧咁寫多幾句。。。一次咁多喇!

‹ 上一主題|下一主題