用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗 B1 女, 選校排名求指教
go

深水埗 B1 女, 選校排名求指教 [複製鏈接]

baby-yung 發表於 17-4-9 23:12
3次評分後是 55/150

如果咁排, 會太進取嗎?

呢個名次唔搏上智亦無可厚非,不過亦無必要太早放德雅;而瑪神放在德雅之後
亦唔係咁合邏輯性,恐怕浪費了乙四。或者可以咁諗:

乙一:聖母玫瑰
乙二:黃棣珊
乙三:銀禧
乙四:德雅
乙五:培道

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

yaya_c 發表於 17-4-10 15:35
想請教如果band 1男點排好.  乙一會揀長天, 其他諗唔到了, 同埋唔想揀銘賢.

黃棣珊如何?另外他區的Bl校亦可一諗。

baby-yung 發表於 17-4-10 23:40

但銀禧和培道各只有2個位比深水埗區,
我驚到時連德雅都無機會

B1生乙四入唔到德雅?!

MariaTsui 發表於 17-4-11 06:40

其實是有機會乙4入不到德雅,其實上智,聖母玫瑰,德雅各 ...

照你咁講,豈不是連一個非德小的B2生也入不到德雅?!而你的假設亦不過是
建基於:

1. 上智,聖母玫瑰,德雅各有捧場客,分別B1頭 ,中,尾,只要這派學生都是放乙1
2. 德雅是B1尾的保險線,邊沿人又會博這間

然而這極端程況只會出現於:

一)德雅的乙一Bl生捧場客已令統一學額爆滿,非德小的B2生已無機會。
二)B1尾全部死火,執左德雅的呢條保險線。

雖然我無具體証據拿出來反駁你,不過我仍對你的說法有極大保留。除非德雅將
來能回復全開英文班,否則我看不到她有「連一個非德小的B2也進不來」的機
會出現。

話分兩頭,如果我係區內B1生家長,我會十分歡迎Bl生將德雅有咁前放到咁
前,因為乙四有機會入唔到嘛!黎緊升中人數回升,條保險線可能要拉下高d,
拉下又高d。。。拉拉下乙一就至夠穩陣啦,起碼可以做定校服!

christy2011 發表於 17-4-11 07:36
回覆 奥脫福 的帖子

銀禧vs聖母玫瑰,成績邊間好d?

男女校同女校,成績難以直接比較;而坊間的banding就似乎玫瑰稍高。

因近年B1學額競爭較細,銀禧亦收不少B2生。

‹ 上一主題|下一主題