用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分德信 vs 20分111新大天
go

25分德信 vs 20分111新大天 [複製鏈接]

Naughty917 發表於 16-9-13 00:02

真系好難決定,搞掂個仔入德信,妹妹只得15分,到時只能考直私,或等大抽獎再叩門,煩爆

阿妹無天主教咁趣緻?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Naughty917 發表於 16-9-13 00:22

阿妹得番適䶖同天主教10+5,咪15分囉

係喎。。。咁我寧願搏下CSK。

99dogdog 發表於 16-9-13 01:00

除非25分係寶校,否則冇理由唔袋住先,寧願之後搏吓去叩其他男女校!

德信乙一係必入,當然有無31網地址係另一回事。

apple1990 發表於 16-9-13 13:16

個人認為,家姐弟弟 或哥哥妹妹,應分開考慮!若哥哥有好嘅男校 或家姐有好嘅女校,應只係考慮大嗰個先, ...

若自行失敗,有條件者尚可出年再來一次,俾我係咁會咁快認輸囉。

再者我認為德信亦未係非入不可的學校。

apple1990 發表於 16-9-13 14:46

小朋友有冇條件,就只有樓主才知。但來年競爭超大,靠大抽獎不是上策!

我講的條件是指:小朋友係大仔定細仔,家庭的支援。。。

比如我今年用20分自行CSK,中就固然好;唔中的話,不參加小一
派位,來年重讀K3時,先用25分自行德信亦未遲。

我知道有人係咁做,所以搏唔搏,就係睇你有無條件同膽量,用一年的
時間做代價,去搏一間心儀,而且兩兄妹可以一齊讀的學校。

靠大抽獎不是上策,但一心等叩門入一線學校更是下下之策!

apple1990 發表於 16-9-13 16:03

你太多假設....樓主講明家住大角咀,即不是31網,咁大抽獎乙一又點會填 德信呢?而且今年德信乙一都巳經不 ...

如果是十分心儀的學校,我唔介意「搬屋」;當然有無引號就要
視乎各自的情況而取捨。

在此我亦不過作一個延伸討論,無意再給樓主任何意見,旨在探
究下不同情況下可有不同的方案。(因為要搏就要搏大佢,如C
SK,或者兩間油天;大天未至於要咁樣搏。)

而事實上樓主今年自行又好,出年自行又好,25分德信都入硬
咁濟。用重讀一年K3為注碼,搏得起,點解唔搏?!要中途縮
沙,只要搬入31,大抽獎乙一德信亦應手到拿來。

ys_ka  謝謝,你舉的建議有啓發性。  發表於 16-9-14 11:32

99dogdog 發表於 16-9-13 16:09

自行都可以參加兩次?

只要未經派位系統分配小學,或者無就讀過小學便可。

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:57

25分攞住德信去叩門係保險既做法.

但如果用20分去搏, 絕對唔係用嚟去搏新大天呢個級數既學校. 要搏就搏盡D ...

十分/十五分妹妹爭小一果種凶險,我感同身受。要付出多n倍的心力
、時間、部署實在不少!在呢一年我報過成打學校,內心一直忐忑不安
!直到有不錯的私校收留,才可全程投入大抽獎;否則只能好保守咁去
選一間不太寶的學校。

所以有條件的話,哥哥家姐應該盡量同細既開路,好多野係要用「家」
的角度去睇既!當然中既係LS就另計啦!

‹ 上一主題|下一主題