用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 伊利沙伯中學家長交流區
go

伊利沙伯中學家長交流區   [複製鏈接]

回復 1# ping12344 的帖子

我個女都係中1, 你好呀.

回覆 5# ping12344 的文章

我個女都適應了中一生活, 問佢平時有無同同學吃 lunch定自己食, 她說通常都是同鄰座同學一齊, 我希望她多些同不同的同學吃飯認識多些朋友, 多問了就覺得你煩, 真沒她辦法.
1. 小女 沒有參加樂團, 但參加了樂器班.
2. 我沒有參加家長義工.
3.  我希望她參加陸運會比賽,.但她不太願意, 好像很害怕這些多人凡場面.
4. 她參加了3個學會, 因為最多只可以選3 個學會, 如果可以不限, 她想參加多D.
5. 我無 check 佢功課噃, 應該無問題掛, 我見佢幾次 quiz 都滿分.

回覆 11# ping12344 的文章

我個女最初都話唔参加, 我梗係鼓勵佢参加啦, 無論成績如何, 起碼有参與過, 將來畢業業後都有D 回憶 ma, 後來佢問我 shot put 系甚麼項目, 解釋比佢聽後就決定參加呢項比賽 la, 最終有無報到名就唔知 la.

計數機

我個女開學無耐就話見到壁報貼了集體購買計數機的通告, $14X/機 , 以為稍後會派通告比學生,  點知係要自己報名的, 所以 miss咗, 請問有無家長知是否一定要買, Form 1 今年要用到嗎?

回覆 14# 88muimui 的文章

thanks 88muimui

各位媽咪,今日的家長會及家長教師聯誼會去嗎? 我請咗下午假去.

回覆 27# ping12344 的文章

3 號風球取消咗, 阿女有D失望. 11K好近泳池, 我都係諗住叫個女搭11K, 介print 埋地圖 同附近街景比佢, 我想要留待下次用la, 請問何時補番水運會, 定係今年無 ga la, 阿女都唔知.

陸運會

明天是陸運會, 師姐約左阿女係茘枝角地鐵站等, 問阿女可否自己宜接去運動場, 因為有小巴可以直達, 唔使浪費時間, 阿女話老師一定要由師姐帶, 不可自己去. 好似上次水運會一樣, 有車可以直達泳池, 但都要約師姐在黃大仙站等, 雖然師兄師姐計劃好好, 但有時可以變通吓.

最後,今朝阿女自己坐小巴到太子再轉地鐵, 放學就在運動場附近搭小巴回來, 應該無問題掛. 而家最擔心就係天氣, 濕濕的,  比賽學生就可憐 D

回覆 37# ping12344 的文章

天公不做美.
‹ 上一主題|下一主題