用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?
樓主: littlelamlam
go

五年級豬仔豬女, 快呈分了, are u ready?   [複製鏈接]

回覆樓主:

豬女報到!之前睇咗D學校,心目中都已排名,諗住考好呈分試再睇餸食飯。佢自己都訂咗1-2間係目標,但都係高水平學校,幸好佢自己都知要達到目標自己要好努力,希望可以keep住道火啦。

講開電話,佢知道會有影響,所以農曆新年後就已交返俾我保管,話暑假先再掂!如果真係收唔到電話,試推介TED Ed俾小朋友,佢有很多唔同主題,可叫小朋友選有興趣嘅嚟睇!

littlelamlam 發表於 18-3-5 09:47
Ted Ed係咩來架?

The TED-Ed project — TED's education initiative — makes short video lessons worth sharing, aimed at educators and students. Within TED-Ed’s growing library of lessons, you will find carefully curated educational videos, many of which are collaborations between educators and animators nominated through the TED-Ed platform.

其實算係一個自學平台,入面嘅片有很多不同主題,有D都幾有趣!真係收唔到電話,介紹D有益片俾小朋友,起碼面試時都多嘢講

little_yolky 發表於 18-3-5 10:33
你就好, 即係估到大約係11。我哋班主任乜都唔講, 剩係話:好好, 係前列。咁即係點呢? 我話:阿老師, 你既前 ...
一般有中學聯繫/直屬, 間中學又唔係「必揀」熱門心水, 小學部都係出呢d法寶留人。當年升小學我就係怕今時今日會遇到呢種問題, 最後揀咗另一間小學, 起碼呢段時間學校真係有好多support, 唔使咩都靠估先, 畢竟呢個game已經太多嘢靠估。

little_yolky 發表於 18-3-5 11:27
咁又唔係喎, 我哋反而呈分就會俾個名次你, 真係俾佢吹到啤一聲。即係, 全個小學六年, 就只有五年級上學期係 ...
咁已經無問題啦, 最重要呈分名次, p5上學期個一次都無咩代表性, 就算你考得頭、中、尾, 正常呈分試都會落足WD40
Stay relax
Keep Calm
Do your best

我隻豬女嘅金句

littlelamlam 發表於 18-3-5 11:55
我囡小學無聯繫中學, 呢頭四大有三間有聯繫小學, 都係順德, 保記果D, 太谷吾係我心水, 唯一一間b1頭係教會 ...

我都係住你個區, 你心水都係我心水, 不過見到今年自行56x人考, 但只有38個位後, 就有少少卻步........以你個case, 我大約估到你女係邊間小學, 區內一線無聯繫應該都係個間基督教學校, 如果想自行穩入, 老師都沒有過份保守, 最好追到級5內就會穩鎮好多!  你學校都好多人揀呢間中學, 另外我估圓玄、青松都多人揀!

little_yolky 發表於 18-3-5 12:15
仲要加WD 40?! 咁即係要爸爸加碼喇, 要佢常識同聖經兩科目標要溫到有100分!數學真係無得救喎, 已經 ...
個個都WD40, 你都要迫住用啦..... 你唔進唔退, 就會俾人追上
又唔使下下加補, 平時唔操練習就加操, 平時唔再細心溫錯處, 宜家開始要細心溫, 本身已經前列開, 加埋呢D都應該會前多幾個位啦!

littlelamlam 發表於 18-3-5 14:51
我都知最穩陣係頭五, 不過今屆D同學好多都好叻, 我又吾太谷爆佢比佢太大壓力, 所以都係叫佢盡力而為啦! 其 ...
盡力而為, 加油!

bbeasy25 發表於 18-3-6 09:21
我都係呢區

呢區成日聽到四大天王,主力個個博呢4間

bbeasy25 發表於 18-3-7 08:49
我對呢4大無特別興趣,考到直資唔等派位

加油!

回覆樓主:

講開考直資,我豬女自己target咗2間直資,但我覺得另外一些津校會合適D,起碼唔需要交學費但佢唔係好聽我講,直頭一提個D津中就唔肯聽我介紹,我唯有好現實同佢講,直資唔易考,而且你唔了解多幾間,可能會miss咗一些仲適合你嘅學校。

呢個升中遊戲,一開始已經發現唔同考小學,老闆已經有個人想法,升小係我地控制,但升中要先搞掂老闆,從豬女眼神,我知道如果宜家唔搞掂佢想法,到時去見佢唔鐘意嘅學校,一定亂來。

littlelamlam 發表於 18-3-7 11:08
難得豬女咁有目標啵 不過都要慢慢入左D津校, 今日留一線, 他朝好相見呀

我女都好有目標入b ...

有目標,但都要顧及現實

希望佢有個目標,自己會向著前進啦!
‹ 上一主題|下一主題