用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介? ...
go

就快書展,小女兩歲半,有什麼好書推介? [複製鏈接]

不如講下你睇開d咩書先

我女女今年3歲多d, 英文書我就一向都有睇開oxford reading tree, 而家佢出得好comprehensive 亦好多元化, 仲有software 同extended version o既cds, 全部都可以o係library 借到。你可睇 www.oxfordowl.co.uk 有ebook 你睇左啱唔啱先, 就算啱都唔駛買晒, 一來貴, 二來可以借, 三來淘寶都有

仲有arnold lobel, shel silverstein, anthony browne, sendak maurice, valerie thomas & korky paul (winnie the witch series) o既繪本我女睇左都好喜歡的, 我自己都覺得好有趣又幽默

中文書我多數買台灣出o既繪本, 你可參考汪培珽老師o既中文書單, 仲有幾本係我自己都好喜歡o既: 團圓 -- 余麗瓊, 犬子 -- 黃淑英, 我不知道我是誰 - J BLAKE, 有一天 -- mcghee alison, 陳致元o既繪本等等...  不過我真係唔知書展有冇, 留意一下台灣幾個出版社可能有收穫, 時報, 信誼, 上誼, 遠流, 三采...
我自己o係台灣o既誠品買過d 繪本, 書展誠品應該都會參展啩...

‹ 上一主題|下一主題