用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

回覆 WAIWAI100 的帖子

呢個分數係SJS....吾係高分...95分以上才算好.頭10名差不多滿分架...

如果係6J,可以博一下啦.不過今年點解6J咁少人??吾明WOR~去年三十幾人.個個入英中,仲有其他班都有人入.SO入英中多人係事實.不過吾係J班既都係博入去既..事實上,中學收人都有原則,如果成績不太TOP,入到神校係苦事.如果覺得小朋友係有潛質既,未去盡啦,但後果自負.
乙一TSK好正路同安全...高主教近年都開始難左啦...而且記全港B1,本區可能已接近B2.

是...平均分不夠90.真是穩陣些好..見識過6J班既尖子..真是原來一山還有一山高..

SJS吾係咁多報直資,佢地多數博QC,同BPS,英華同聖提女.報直資既係報神校.TSK收十幾人,TL幾個,因為女仔小.反而排得後既會赧其他直資,自行會收得多些.SJS吾差既,吾會10個B1去直資.B1B2都會有自行收左....如果吾LIKE華仁既又吾甘心TSK.未博下KC啦.如果自行有報既,收左都吾奇啦..妳個排位,係B1既.不過好TOP既又博吾過個隻.老師講得對架,接近40名個D好慘架...NO.排得後分分鐘要同人爭..

回覆 王家爸爸 的帖子

認同,我覺得只是J班,已經係大部份係自行已收左,加上極少數去左直資..自行報QC得幾個,所以抽到QC真係好少..吾知佢地自行有無填晒2間...乙一填B1係正路既..我都經歷過2次,係好痛苦...平常心啦..

我聽過託管姑娘講,試過有CASE係因為VA度低左零點幾而排位低左..65分真係吾得WOR...點吾LIKE VA都應酬下呀....而家都好穩陣既.張校長話失手會寫信既,放心啦...佢既信好值錢架...GOOD LUCK..等聽到好消息....

王家爸爸  65分真係太低   發表於 16-6-29 11:46

回覆 雲牛 的帖子

係個度LOR~~~張校長話只肯幫失手既學生寫信,吾會問就寫架..SO....價值連成架.....

回覆 ydoris 的帖子

呈分個份VA好嚴緊架,吾可以攞返屋企做..想知點解老師俾咁低分?吾係好明?定太抽象老師吾識欣賞??

WAIWAI100  死因不明.大有人在.  發表於 16-6-29 13:16

嘩~~~咁得人驚?我而家先人知VA可以咁低分.以為70幾叫低啦..阿囡通常係90幾.咁計返差好多WOR.如果佢吾係65,分分鐘變全級十幾?會嗎??

公起......

原來今年精英班有10個女仔..佢地今年選校好奇怪.全級竟然有6個女仔入左阿囡學校??阿囡多左咁多師妹..哈..好奇...

回覆 mcl203 的帖子

以往好少女仔.多數去晒中西區.吾係精英班會選TL

王家爸爸  除咗TL,好似年年都有入SPSS  發表於 16-7-6 11:56

我估6J既係自行入既..吾係抽既.

如果咁.抽入去而吾係B1係好辛苦架....希望吾多啦...但佢有5班百幾人....

係就好啦..昨日成日都係睇話劇..全部英文話劇同朗誦比賽.佢地話睇得好開心WOR..咁睇佢地真係得既..下星期睇下有無狀元LOR.....不過灣仔大熱都係另外個間先係..
‹ 上一主題|下一主題