用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 和 沙呂
go

王錦輝 和 沙呂 [複製鏈接]

有冇經濟考慮我都會簡沙呂
升中數據,硬件都沙呂較好,仲要有弟妹跟尾

Sing13 發表於 21-7-3 13:00
如果有家庭經濟考慮,就選沙呂.
但我較喜歡王錦輝,因為小學階段除左爭名次,仲有好多嘢值得花時間.
兩間小 ...

Delete

schrodinger 發表於 21-7-5 21:38
同時識人讀不同直資小學同津貼小學,即使津貼小學係地區超班一線都好,比較下同直資既教學完全比下去,特別 ...

暫時指出2點
第一直資私小老師相對冇保障,搵到好既就會走,所以老師流失亦高,另一面亦可以話好老師會走(朋友做老師,計過官津同直資比,退休金可以爭幾百萬,你就會明點解搵到官津走)
第二有親友讀名幼讀沙呂,撞到唔少同一間升上來,再同同學仔媽咪傾計,kv sc 都唔少,家教會選既家長大多專業人士,佢話曾經搭的士時司機話呢間津校好多私家車接送.當然我都相信有低收入人士,但我又覺得品行同收入冇關連。如果你有研究,沙呂最出名唔係成績,係運動,特別游水,我覺得都係校舍有游泳池,日日操水,因利成便。

回覆 木木媽媽 的帖子

放心,入到去你發覺沙呂都好多KV SC
KV大校黎講,朋友話佢識既幼稚園同學又同一級都已經有5個

小曳人 發表於 21-7-6 19:31
回覆 honeybibibibi 的帖子

正確,係唔跟學校內容補

Same 都只係搵net 教writing

Sing13 發表於 21-7-6 20:16
好多家長選校沙呂,因為有間band1A既聯繫中學,沙呂小學有50%可入band1中學,當中有相當大部分是band1A.ban ...

但你冇計到入band1b 1c甚至band 2a入3大的percentage
如果計埋未大過Wkf
而且入Poly physio 成績唔係好過3大pure science?咁樣比較亦冇意思

schrodinger 發表於 21-7-6 20:21
學之園有公開所有學生升學情況,去睇下家長既選擇,就知一線官津小,都未必係名幼家長杯茶才真。

我個人識 ...

咁又唔一定睇random number 升中自行2間相對睇實力

Sing13 發表於 21-7-6 22:18
家長可以自己買練習操卷,參加校外補習班,完全可以自行提升學術,而香港小學教學大綱中文數學都比內地淺 ...

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/20-21/Index/ST-index.htm

體育黎講,唔講游泳(因沙呂有泳池可能會話唔公平)
其他唔見得wkf 勁過沙呂好多
唔明點解直資先可以玩運動叻,官津唔得,只是識讀書

Sing13 發表於 21-7-7 00:02
大概估計算數啦.
否則太複雜,例如沙呂中學自行收個班學生六年後升三大率會唔會比靠聯繫位或大抽獎入個班 ...

Um…曾經有機會接觸過呢2間top既學生,理論上wkf 跳得出來應該係最top個d,但真係得英文好,入到1間1a都係中間,另一間就識幾個都係top既學生,all round,讀書不俗,體育或/及樂器都ok,入到傳統名校都繼續級頭或中上
不過又可能係wkf 個個係個別例子.
另外wkf 真係讀得好同唔好都好多人走。
但再加上wkf 小學同中學都識人係個到教,簡單一句,教得好既都2-3年走

Sing13 發表於 21-7-7 00:05

體育要靠天資.

中學官津都多一人一樂器
小學相對小
沙呂冇一人一樂器,不過我知COVID 之前個個最少學牧童笛,學校有交響樂團、高低年級詩班、高低年級手鐘隊、敬拜樂隊、木笛合奏及英文民歌隊
每年考核要演奏樂器

其實體育講天資,音樂都要天份
沙呂網頁有呢到既六藝 我見就唔算死讀書,見親友小朋友真係由唔識游水係學校學識游水
https://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=694

回覆 honeybibibibi 的帖子

我小朋友就唔係,因為唔係CREATIVE WRITING,係跟KET,PET等去教

schrodinger 發表於 21-7-7 22:36
你識人係WKF教兩三年就走.....我就識人係沙呂教左好耐升埋職,之前沙呂事件都有同我講下細節。

全面訓練係 ...

沙呂我都識有人教,係入面做都辛苦
我自己睇一呂成績係靚,而且net多,但唔夠沙呂多活動
早2年識人讀某津中,俾直資既10分1,行小班,2x人一班,再聽朋友講入某直資4x人一班,直資對我黎講最吸引係dse外多一個選擇,另我最hesitate 係師資穩定性。
‹ 上一主題|下一主題