用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 deleted.....
go

deleted..... [複製鏈接]

我囝囝是學三種學器﹝鋼琴、大提琴及雙蔩管﹞,由於今年是六年級,功課比較多,所以每日放學一定要做好功課及溫習測驗,然後再練1 ½ 2小時鋼琴,至於大提琴和雙蔩管,就要視乎當天練完鋼琴的時間而定,若夠時間的話,就兩樣都要練,不夠時間就取其一﹝大提琴約練45分鐘至1小時,雙蔩管約練3045分鐘。﹞

原帖由 88violin 於 10-3-25 10:08 發表
我囡學兩種(鋼琴,小提琴),做完功課都冇咩時間再多練樂器,有時功課多時,時間淨得夠練一種.
依家好多小朋友都學緊兩種樂器,唔知家長點安排小朋友練習? 哪些練習會著緊D? 點分配時間?
我諗緊...兩種都每日練少少好? 定係隔一 ...

我囝囝是在6歲左右開始學鋼琴,8歲開始學大提琴,而10歲左右開始學雙蔩管。鋼琴和大提琴是他自己要求學的,至於雙蔩管,由於5年級開始學校規定要參加學校的band,所以他選擇了雙蔩管,學了之後又覺得很喜歡,所以便繼續。

5年級開學時他最辛苦,因為三種樂器,再加上當時要考8 級樂理,每星期上一小時課,和要做pass paper,我曾叫他放棄大提琴,但他又不想,辛苦的捱了9 個月也就過去了。

現在間中見他練得辛苦時,都有重提舊事,叫他放棄大提琴或雙蔩管,主力鋼琴, 但他又不知如何取捨。

我現在的策略是那樣急就先練那樣,例如他下個月大提琴要考8級,現在每晚就會多花時間練大提琴,到考完試後,便會主力鋼琴,因為今年會考ATCL,至於雙蔩管就會放在較底的位置,雖然今年都會考6級。

我囝囝本身很喜歡音樂,亦知道自己的長處也是音樂,所以平日都會主動練習。但始終是小朋友,有時都會想玩玩具或看電視,所以當他疲倦時,我都會讓他休息一晚,回復體力。

原帖由 88violin 於 10-3-25 11:17 發表
christianmon,
三種樂器都是自細開始學習定係逐D加學? 會唔會遇到小朋友唔想、唔鍾意練的時候呢?  目前會唔會有偏愛哪種樂器多些就練多些?

Hi Beetle & 88violin

其實小朋友和我們講數是一定有的,就算我囝囝比妳們的小朋友大,都會說scale我練3-5次就得了。他的大提琴老師就好知他的性格,若某一個星期做得不好的話,就會寫落簿,scale 每日要練幾多次,歌要練幾多次,他就會很聽話跟住做。始終老師講一句好過我們講十句。

原帖由 beetle 於 10-3-25 12:18 發表
christianmom,

妳囝囝很犀利, 可以handle 3 樣樂器! 而且又學得好好. 我相信如果冇興趣係好難做到!

你說得很對,其實每種樂器或運動要做得好,都要花時間練習,如果時間有限的話,祇能夠選擇他們較有興趣,又或者較為善長的去學習,始終學業才是最重要。

我囝囝都好想參加校隊打藍球或踢足球,但畢竟時間有限,我都不可以讓他參加。

原帖由 芝麻街 於 10-3-25 14:35 發表

你囝囝好叻同好自律呀
我個囡三年級, 由上年起, 學埋古箏, 之前學開鋼琴, 又要練水(四日), 三樣都已經用左多時間, 最近, 佢又話要學小提琴, 我都話唔好住, 等放暑假先玩吓啦,  
其實我都唔係好想 ...

Hi 88violin

在我囝囝初學琴的時候,由於當時才接近6歲,因為覺得他太細,未必掌握到基本的姿勢,所以都有陪他。但由於我的工作越來越忙,陪了一段時間便沒有再理他了。怎料到3年前轉了現在的老師,才發現他有很多技巧上和手勢上的問題,真是晴天霹靂,祇好每天陪他一起,花了多過6個月的時間才改得稍為好些,但有些地方已經成為習慣,已經太遲了。因為習慣陪他練琴,現在多數都會陪他。不過當然就會有勞氣的時候,尤其是當他得過且過,就會忍不住出聲,自然就會做成磨擦。遇到此情況,我就會走開,直到他想我再陪才回到他身邊。其實去到他這個level,我都不懂,祇能夠知道他彈得好不好聽,所以都希望明年可以放手讓他自己發揮。

至於學習大提琴時,因為有了鋼琴的前科,不敢不陪,陪到他上了軌道,現在多數是有考試或比賽時才多陪些時間,因為鋼琴才是他的重點。

而oboe就很少陪了,因為我都有工作,時間有限。

他考8級學理是另外找老師教的,因為教樂器的老師,有些都未必有8級樂理的資歷。由於我仔仔的鋼琴想繼續學上去,所以就想在小學功課無咁忙的時候考了樂理。但其實考Trinity的diploma是不需要的,祇是考ABRSM的第二級diploma起才需要。

原帖由 88violin 於 10-3-25 15:19 發表
你囝囝真係好乖!
我都想知多些你咁多年做為家長的立場,在小朋友練琴時,你會唔會陪佢? 勞唔勞氣?  幾時放手俾陪自己練?
(依家囡仲細,發覺唔陪佢練,有時練錯佢自己都唔知!)

你囝囝的樂理係琴老師兼埋,定係搵其它樂理 ...

video_ming

多謝妳的讚賞,小朋友中他都尚算自律。但練習還練習,有時可能練到麻木了,總是做不到老師的要求,唉...

原帖由 video_ming 於 10-3-25 16:26 發表
hi christianmom
你囝囝好叻.好乖,好自律..
每曰練琴.又有溫書習.

原本是報團體班的,因為5級樂理不需要花太多錢,但怎料等了兩個月都開不成班,我又不想去離家太遠的琴行上堂,但考試又迫近,祇好選擇單對單,很不化算。

原帖由 88violin 於 10-3-26 10:19 發表
多謝~
我都發現有時我偷懶唔陪佢練琴時,聽落時正確,但再睇佢指法根本就係亂用手指!(尤其scale用錯仲難改~)
所以,我仲有排先可以放手!

你囝囝五級樂理時,是一對一定係團體班?

...
‹ 上一主題|下一主題