用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請開心分享經UCAS已收到的CO
go

[英國] 請開心分享經UCAS已收到的CO   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 22-10-27 10:13
Chemical Engineering

可以講下係3年定4年master 課程?
我地係報Imperial 嘅4 年 master,早兩年問過,呢科17歲以下唔考慮...  但其實佢地唔講得呢d野....
如果阿仔無得in,可能真係衰太細....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

girl2016 發表於 22-10-30 20:51

imperial Chemical Engineering 是否只有master ?

唔好意思,因為我只負責8,唔係我落手搞ucas,所以唔係好清楚,只知阿仔報嘅,得一間係3年嘅degree,其他全部係master

我只係想俾多個理由自己,點解阿仔未收到面試通知.... 不過都係多數唔收架喇....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-31 05:45
奇实点解中意报master呢?可唔可以分享下?

我自己咁想,bachelor 早一年畢业,如果只想做嘢,咁米多一年 ...
其實係一個個人原因,就係佢畢業時都好細,所以想佢遲d畢業,原本係想佢早d脫離佢唔鍾意嘅中學階段 (佢升中二已經合資格經DP修讀科大year 1 課程... 不過人大咗,諗法會變...)
專業資格唔係我地考慮嘅野,當然,所選大學課程都係合乎專業資格

呢個人,佢好細時我地已經覺得佢好可能會停留响大學一段時間,又或者,因為佢興趣多多,要佢揀科都好困難,所以已經同佢講好,其實可以畢業後再讀多個degree/master,考慮當中,包括父母背境,對某d科目意見多多啦...  e.g 唔想佢讀computer science/pure science,建議佢先學一門applied science 再讀AI , 讀4年科程後响英國足5年,如果edinburgh 收,足6年,換咗個passport 又有本事嘅,去頂尖大學做研究無國籍問題 etc...

twhkleung    發表於 22-10-31 20:44
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 22-10-31 15:52
4 年 MASTER. 咁我又唔知有無年齡要求
thanks~
年齡要求唔係公開訊息,係私下問學系職員嘅
祝 你仔仔面試順利!

Ericau    發表於 22-11-1 09:24
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Brianmommy 發表於 22-10-31 18:46
佢總會長大入到自己想去嘅大學。我鄰居女兒,-早考完A level因為年紀細入唔到佢想入嘅大學。佢自己搵佐份 ...
係,大大下唔再只講唔鍾意,同鍾意乜,開始知道每個選擇都有pros and cons
所以,計劃歸計劃,都係睇佢之後想點,我地預咗如果佢想,可以再响寄宿學校讀多一年
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

twhkleung 發表於 22-10-31 20:50
oxford乜原來有限年令的? 之前呀囝間中學有位師兄,跳两级,並s5后便拿了Oxford 比的4年schorship 入了, ...
Oxford無咁嚴,相對,cambridge 要求年紀會高d,另外就係個別科目亦會唔同基本上,足16歲會比較方便
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實係咪用fee status 分係咪本地生?

我見仔叫我幫手答問題,又話要俾英國租約/HK 供樓statement 做supporting... 我地係報現時英國住址未住夠3年

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 22-11-18 23:17
好開心,終於收到第一個 CO,Imperial
恭喜哂!

Ericau    發表於 22-11-21 09:50
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 22-11-23 09:29
A*A*A*A, 其中 A* 需包括 Chem. 同 Math

如果無記錯,A* in Maths 同 Chem 係本身呢科嘅requirment
我仔考IAL Maths 其中一科剛好8號風球,edexcel 估出嚟個分唔夠90,所以Maths 得A
Further Maths A*都無用,問咗,一定要Maths A*
所以,阿仔要再考過嗰個unit...

btw,cambridge 同imperial 兩間嘅chem engineering 要求有少少唔同
Cambridge 再睇個別college (有d要求高d)
我check 過其中一間係,有further maths 就睇furhter maths,要A*,無就睇Maths 要A*有d好似係其中一科數A*就OK

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地剛收到Imperial unconditional offer

7 Dec interview, 15 Dec 收email.

alpham0m    發表於 22-12-22 17:13
twhkleung    發表於 22-12-19 21:18
Ericau    發表於 22-12-19 09:19
Brianmommy    發表於 22-12-18 16:32
小時了了    發表於 22-12-18 08:40
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Classroom 發表於 22-12-17 17:20
是那科?
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

2jkidsfather 發表於 22-12-17 22:29
應該要讀,不應Defer了

始終讀嘅係佢,所以只可以"說服",迫唔到
好多人以為我地迫個仔,其實到佢自己放慢腳步時,我反而覺得唔係壞事
當然,佢唔好考慮太多,快快讀完佢,都係好事!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

beastiebistro 發表於 22-12-18 16:00
恭喜「準」師弟。我多口講句,既然係UO,我絕對建議申請defer一年。

一嚟,人生流流長幾十年,讀快一兩年 ...
多謝意見~
呢個亦係我地留少少空間想佢自己決定嘅原因之一,難得佢由討論返學,到過到嚟接受返學,唔趕住升佢追嘅學業,其實都係一種"進步"

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 23-1-13 22:54
Imperial 應該好d 喎~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ericau 發表於 23-1-18 09:29
Requirement 都係 3A ?
yes, 本身係AAA
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kelvinchan3344 發表於 23-1-22 21:09
謝謝大家!
我個人睇法係~
你地會唔會想佢去海外生活? 佢係咪想做醫生?定係想做醫學研究相關工作?

當然,如果想佢去海外生活,應該答案最簡單直接,但身邊好多資優家長分享,好多報醫科嘅學生其實唔係想做醫生,只係對醫學研究有興趣!

其實响醫學研究嘅世界,都仲有分實體室嘅研究,同臨床實驗,我師傅 (biomedical science方面嘅博士) 同我講過,有MD嘅research paper 認受性會高d
即係,讀完醫科一樣可以唔出嚟醫人,去做研究
而就算讀完biomedical science,亦可以去入醫學院讀醫
所以單純講個人發展,我覺得兩邊都有得轉彎,問題係呢刻佢有幾想去醫人
始終,讀醫科壓力大,行醫壓力亦大,要孩子捱得苦,成熟、冷靜,所要求嘅特質唔係人人應付到 (我自己就唔會想個仔過呢d非人生活 )

myjasmine    發表於 23-1-23 20:07
myjasmine    發表於 23-1-23 20:06
evacalbee    發表於 23-1-23 16:19
bettyay    發表於 23-1-23 12:58
myck008    發表於 23-1-23 09:37
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

一個話自己in得唔好嘅人..

收咗... 收咗喇!

setom    發表於 23-1-29 00:58
joeyxlma    發表於 23-1-28 16:00
Ericau    發表於 23-1-27 19:01
Ericau    發表於 23-1-27 19:00
jjson    發表於 23-1-27 14:27
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我又想講多次..
in imperial 當日先知cambridge同日in,阿仔無check email
cambridge staff  安排另外一日... online interview
然後... 話in得唔好
所以無期望,收到imperial offer 已經好開心,個心定哂

估唔到.... 竟然...

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 Sophie0804 的帖子

unconditional offer, 本身IAL 4A*

joeyxlma    發表於 23-1-28 16:01
小豬脾    發表於 23-1-27 12:19
2jkidsfather    發表於 23-1-27 09:18
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

2jkidsfather 發表於 23-1-27 09:20
還考慮Defer嗎?

留返阿仔自己瞳高床頭板諗喇~
呢d時候... 講少句,仲有時間考慮

2jkidsfather    發表於 23-1-27 15:43
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題