用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?
go

沙田呂明才和九宣小,選擇困難症?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

vote for 沙呂 too
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

純個人睇法:
私小,揀過人
津小,無得揀,仲要玩融合教育
所以,要睇嘅係"升值率",學校教育理念
而選地區學校,仲有樣野叫近,慳返d交通時間!

要比升英中率,一呂從來都比沙呂高,但校舍呢?!沙呂大勝一呂喎!
仲有,去睇睇升外區名校嘅比例...

我唔會單單睇一個%,在我,一間學校能夠讓有潛能嘅孩子發揮出嚟,先至吸引!
當然,每個人都有自己考慮嘅地方
APS,我就收到SFA offer後,連interview都無去 (只可以話我prefer SFA over APS)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wmacy89 發表於 18-5-15 17:13
津校冇得勸退,但留班呢樣野應該也有掛,每班如果留2個都有8-10個啦!
津校同時有一個情況:俾個位你留班,不如快快俾你畢業,慳返個位....所以,留班位只俾有得救嘅學生

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

subb 發表於 18-5-15 17:43
這就是各有喜好 ! 邊間好, 其實自己在心中

ANYWAY 沙呂個校舍及泳池數碼天文館...又真係吸引的,

咁又唔止咁少!沙田都有好幾間小學有泳池!包括雨川同蕭小
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

猴子爸 發表於 18-5-15 22:25
SFA同KTS駛唔駛留班?人數呢?
SFA本身教快,所以如果跟唔到,家長會自行解決,未必會响SFA留班不過我真係聽過個"留班"case,因為原本跳過班,但入到SFA又教深,所以最終要"留班"同同齡做同學
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

assado 發表於 18-5-16 09:43
SFA 如小朋友跟吾上, 有冇補底班 ?
唔聽聞過,但我仔讀得一年,唔知唔出奇
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

miriam 發表於 18-5-16 16:53
聯繫位.............聯繫小學既 B1 & B2 都可以抽啵~~~~~
一齊抽?乜唔係抽完Band 1 有位剩,先到band 2?
直屬位多,但聯繫位少,理論上,應該band 1 都唔夠分,好少機會去得到band 2 ,除非間中學本身係屬band 2 (or 唔係全開英文班)

但如果係咁,就唔會計落 入英中率度
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

猴子爸 發表於 18-5-17 21:45
如果客觀d問,有冇人知道津校vs私校,就以沙呂和宣小做例子,學校每年用在每個學生身上的費用是怎樣比較? ...
好難比較
因為EDB俾官津嘅人頭錢,學校用嚟俾日常開銷,剩落嚟幾多?係咪平均分配 (of coz not)?點分?
簡單d講,你係隱形人的話,乜都無,但跟唔上嘅,好多學校有補底班;叻d嗰班,會有人訓練你去比賽
所以,每個人得到嘅資源都唔一樣!

其實私小都一樣,但就無收EDB人頭錢,家長俾嘅學費,要減咗經常開支,先到學生度,而"相對"收錢項目可能會較多,咁樣先"公平"
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

assado 發表於 18-5-19 01:50

成績好的寳校生要早些發力, 中途插去一, 二線校(起碼要二線) ...
唔一定
某寶校,近年嘅校邗曾訪問過兩位升讀B1B-B1C英中嘅畢業生,佢地响同一間中學,分別响唔同級考級頭三名

學校派位係唔太好,但有能力嘅學生,依家可以發光發熱!

Arabellahk    發表於 18-5-20 13:47
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

猴子爸 發表於 18-5-21 18:42
"升學專家Ian Tsang曾經撰文,指位於沙田91校網的浸信會沙田圍呂明才小學,是三間最難入的官津小學之一,比 ...

我都覺!因為沙呂嘅收生要求好難捉摸....
以我仔嘅case,由叩門到插P2,都失敗,連2nd in (叩門) 同插班筆試都無!

話時話,ian 呢句結論,可能同我嘅經歷都有關 (佢好仔細問過我插班過程)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

猴子爸 發表於 18-5-21 21:27
我估即使游水叻,喇沙同沙呂喺學業成積要求上點都有距離吧
呢層亦係我諗唔明嘅問題,但好明顯,沙呂唔係要成績好好top 嗰d
其實DPS 都有近似情況,成績最top嗰d,唔係佢priority 高想收嘅

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題