用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? ...
go

宣道,SFA, 聖心私小。邊間課程最深、測考最大壓力? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA 近年改咗少少課程,中英都教深一年,數好似都無改.. 教深半年,GS 正常

三測三考,仲有默書,長期作戰狀態,唔好俾佢停!

hppa  is it really necessary to teach in this way?   發表於 16-10-27 11:58
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

測驗仲要唔係測驗週進行,係分開成個月玩,可能呢個星期測數,下星期係GS+中文,隔個星期到英文...
所以真係連大人都覺得無停過咁...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-10-27 10:05

未返學sfa已經出通告話大家水平高喎,所以開學英文用2A, ...
我大仔個年代,個program只係一個星期,所以唔駛太認真!但收得嘅小朋友,英文程度都above average,所以咁多年嚟都係教深一年,難度唔高,而其實現任校長已經將某d英文語境/課程減咗,以前仲堅!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ppmmbb 發表於 16-10-27 11:39
現在多咗好多直私選擇,英文叻果班小朋友未必首選SFA,會不會因此要調整課程?
...
未必,有一班乜offer都無又無運行,只得SFA

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

caca316 發表於 16-10-27 13:29
回覆 小曳人 的帖子

是SFA家長嗎?有時間學其他課外的活動嗎?會否溫習而occupy曬,不夠時間活動或玩呢? ...
過氣SFA家長
當然有時間啦!功課~初小時,真係唔算多

要唔要溫習,好睇小朋友,我個當年無特別溫書,係測驗前weekend溫,考試就預兩個星期
我嗰個每日都有時間留白

我識有位家長同阿女講好,如果名次跌出100,就要cut活動
佢女玩:乒乓、游水(有獎)、畫畫 (有獎),鋼琴(有獎)、小提琴、跳舞、香兒,仲有學校嘅乜乜大使,班長、風紀...
最終,係乜都唔駛cut! 繼續keep住100名內
家長唔駛小朋友名次高的話,其實生活可以好精彩!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

k-pa 發表於 16-10-27 12:17
咁家長都要出好多力...(我相信好多學校都係咁)
但真正用家覺得係唔係物有所值先?
定係學生根本跟不到課程, ...
初小,當然要跟得足d,陪佢一齊讀書
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題