用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍
go

一條龍 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

blackcarol 發表於 15-11-8 11:28
你地講呢d系小學?有無幼稚園+小學+中學?但系要系英校

國際學校,e.g. 耀中? ICS?
另外,你覺得民生算唔算呀?
其他....真係無!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-11-8 22:11
幼小中一條龍英文學校
Besides international school, can't think of any

我一早講咗啦... 佢又唔信
其實有錢中學就走,唔駛咁怕煩,駛乜一定要龍喎!
好多St Margaret 呢d又唔係太難考,大把重視英文嘅龍校,只不過無KG
不過..俾我,如果明知去外地,我會更加學好d中文先,因為之後就無得學喇!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

blackcarol 發表於 15-11-8 23:20
我家中文語境就好強...英文就一般所以希望入英校
咁仲簡單,替孩子選一間語境好嘅KG,之後keep住參加NET教嘅英文班 (假如學校接觸NET機會唔多)至於小學,我建議你過兩年睇到孩子對語言嘅傾向先決定

中文為主嘅家庭,都可以教出一個偏重英語嘅孩子,只因英文比中文易學!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

blackcarol 發表於 15-11-9 10:11
嗯嗯 甘崇真英文得唔得?我手仲有York offer...
咁一定York好d啦!
以往d人話英文幾好,但我自己無見識過...
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題