用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀直資或私小的實際費用
go

讀直資或私小的實際費用 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

c1234 發表於 14-10-2 13:38
回覆 dlh525 的帖子

你好,不用sorry,只是想討論下,在直資私小讀書,一個月實際要花費多少,讓我們這些冇 ...
樓主,你諗多咗喇!
雖然我嘅小朋友唔係讀DB,但我相信除去學費,讀DB嘅駛費唔會比讀其他學校多!
唯一會比較難預算嘅,會係遊學活動,以我所知現時連地區之"寶"都會遊學,私校又會,只係目的同目的地會有較大差異
一般學校嘅遊學活動係自由參與,建議你問問現時家長,而初小唔會有遊學

至於視藝,只係基本文具枱藝顏色等,去邊度返學都係咁買

之前有討論過養一個初小人仔要幾錢,你可以去爬下文睇睇
我個仔由私校轉津校,反而覺得學校叫我地自由參與嘅學習平台/雜誌多得很!

以上年私小為例
學費33k,校車/飯錢~ $1500/月,書簿/補充約2.5k,校服冬天夏天約2.5k,之後就係成日跌文具,唔見嘢...
我估平均除開一年十個月計,每個月大約6k
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

c1234 發表於 14-10-2 23:39
回覆 小曳人 的帖子

十分多謝您的分享,真的怕了那些什麼遊學團,去過一些學校的簡介會,校長proud of 自 ...
學校唔會有人力去安排學生全級一齊去法國畫畫!特別係初小!不過,更恐怖嘅係揾家長義工一齊去!

你多了解佢地去邊先啦,唔啱嘅就唔好報,雖然話自由參與,但睇你咁驚,我估唔駛你去都有壓力!
我就唔會太擔心,俾唔起錢/唔放心/無興趣 嘅人唔會得我一個

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題