用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 比你, 你還會選宜資嗎?
樓主: heismama
go

比你, 你還會選宜資嗎? [複製鏈接]

點解會咁快知:自行面試入左區內TOP3既小學,亦即係我母校(有20分)

同埋, 你講果間學校好貴

我自己知自己事, 我都兩個, 我唔會報學費超過$2000的直資的, 要通盤想呀.

原帖由 heismama 於 11-10-12 22:51 發表
我問過到時我細女都係20分(畢業生加適齡)
其實我之前有返過母校 見到校長
我有問過佢 佢話基本上有20分係9成收
除非下年好多學生有兄姐係度讀
但so far幾年佢地自行收生20分都係收的
反而呢間學校比直資更谷
我本身 ...

其實英華都好谷下架, 我有幾個佢地互相唔識的朋友, 加埋阿仔學校的校長講番以前入左YW旳畢業生, 都係咁講.

我個仔依家都有間地區直資收左, 如果英華收, 我都真係要想清楚的....

原帖由 heismama 於 11-10-13 10:41 發表
其實我首選係TSL, 個english atmosphere我好喜歡, 而呀仔亦好中意英文,
感覺呢間學校係學生好active,
wingwa我覺得比TSL谷, 不過我中意個校長好有心,
亦好了解男仔需要D咩, 加上有中學BACKUP,
但官校, 我相信比以上2 ...

對, 我都係咁睇~
唔係話直資一定好, 但眼見, 唔少官津其實真係谷得好緊要
但谷, 都算, 我真覺得佢地係為左要令所有學生變成一個樣, 方便佢地容易教....
我早兩年已開始去官津學校的開放日, 又問下佢地的學校的課程安排, 只係一句: 無乜驚喜. 最差見過有間, d
學生俾我感覺好木獨,在他們身上,我看不到小朋友應有的活潑,果間仲話係果區叫多人揀,甚至有人在屯門出去讀……我就怕怕,唔想個仔變成咁。

SFA,又係出名係果類型學校,即幼稚園係KV果種學生。我沒想過報這間。我有另一朋友又係呢間讀小學,女仔來的,佢對呢間又係深惡痛絕。我重申,唔係話呢間唔好,但真係,唔啱小朋友就係唔啱,後果可以好嚴重,會令佢產生童年陰影的。

所以,我還是以直資為首選。

你的case,真係錄取了再想吧。YWTSL好似都係在政府大抽獎交表後才公報結果吧?至於你果20分,到時真係自行得左才算啦。或者呢幾個月,屋企又有甚麼變化呢~

原帖由 heismama 於 11-10-13 13:55 發表
其實由呀仔幼稚園開始 已經就報咩幼稚園開始有argue 佢成日講今時今日大學生唔一定有料 好多大學生水平都很低 呢個我明 但無奈今日行出街既都係u grad,出黎做野好多都係睇cert,而家個遊戲規則係就你無u grad,呢個gam ...

其實我家家庭收入同你唔係差好多
我同我老公由仔細個讀幼稚園, 都同你一樣, 開始嘈
我搵左間私立幼稚園, 佢又嘈
我俾個仔做大仔, 佢又嘈
但幾年落來, 我覺得當初的決定係無錯的

到揀小學, 我一早已開始諗係讀直資
佢依然成日話, 阿邊個邊個都係讀官津...
但, 我唔理佢, 自己go ahead
講真, 我果刻係預左必要時, 最多咪自己俾晒錢, 反正依家個仔出去學野的錢, 都係我俾的
最近有間地區直資收左個仔
好在我老公都無特別再嘈了
佢應該都肯俾個仔讀
同埋, 話如果英華收, 當然係讀英華

原帖由 dogmonkey 於 11-10-13 14:44 發表
「其實我地2公婆每個月都搵成4萬 供個仔讀3千蚊書」

對不起,我路過. 你還有細女吧? 如果是我本人, 呢個income range我自己不會冒險去供小朋友讀. 一闊三大, 相信你依然比小朋友學下興趣班(學術以外).  

除非政府鐵 ...

呢個income range, 我覺得ok喎
當然, 要看看租樓幾錢
我自己依家兩個讀私立幼稚園, 一個月都七千學費
有想過唔俾細佬讀咁貴
但最後都打消念頭
因為, 一間適合佢的幼稚園好重要
好在我供樓只係四千左右

原帖由 heismama 於 11-10-13 17:18 發表
而家租樓係收入既20% 我計過其實應該afford到 業主亦唔會狂加租 因為佢講明他移民唔返 唔想搞咁多野 所以租比我時係要長租 我都租左六年了 加都係加幾百蚊 唔係好多個隻 但如果我一個人cover晒條數 就輪到我無咩多餘 ...

係呀, 自己真係無乜錢剩的
叫做每月供下d儲蓄保, 當儲錢
另又幫仔仔各人買左份教育人籌,
等佢地大d都錢繼續讀書
我對住無乜要求,
依家住大西北, 老公都哦左好多次話遠
但, 我真覺得有錢, 我想用於仔女身上同父母身上囉
唔想搬番市區, 真係幾多錢都唔夠俾業主呀....

樓主, 船到橋頭自然直既.
我老公開頭都反對架.
但我係好堅持, 其實佢依家somehow都屈服架啦...
講真, 供就一定供得起佢讀既, 家庭開支可以再諗.
我自己住天水圍, 如果英華收, 我都會出來讀呀!

TSL我仔都有考.
但考完, 我同佢都麻麻地鍾意間學校, 肯定放棄佢的了.

‹ 上一主題|下一主題