用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享現在考小一的情況
樓主: kit-long
go

分享現在考小一的情況 [複製鏈接]

同阿仔報左四間直資
考第一間最認真(我講我)
考第二間已當係有少少玩.
考第三和第四間(同一日).,
已有點當係: 完成任務就算.
其實我擔心來做乜.
阿仔才是主角嘛.
我做的, 只係準時帶佢出席, 同埋同佢講聲give me five, 跟住就入去.
玩埋英華校長interview, 應該就無啦(我都無expect有第二輪.)

直資唔收, 咪安心等大抽獎囉.

我的心態係, 入到邊間都咁開心.
到時派位不理想, 咪叩門啦.】

原帖由 laiyuen 於 11-10-12 00:06 發表
其實大人最好唔好喺子女面前表現到好緊張,小朋友會感受到的,搞到佢地都緊張埋,咁去到面試可能影響表現。我地次次去面試都盡量表現得好輕鬆,同佢講去玩下遊戲又答下問題,識就答,唔識就話唔識。So far我個仔次次去面試都好開 ...

yes!

今日, 因為已有一間直資學位在手, 去英華IN.
見校長.
阿仔超開心, 出到來, 我問佢做過D乜,
阿仔只係話: 校長同我地玩之麻...

沒有期望, 自然不會緊張了.

原帖由 lcflks 於 11-10-12 00:20 發表
我個仔去考DBS那天有一點咳,考完試出來,自己第一句就同我講,「媽媽我唔知佢收唔收我,但我聽到老師同另一個小朋友講,咳就唔好來考試,所以我忍住唔咳! 我無咳呀!」我自己聽到已經超級感動,也很自豪,我覺得佢盡了很大努力,原來孩 ...

乜個老師咁講架.....

原帖由 puiyingmama 於 11-10-13 11:52 發表

其實我覺得, 令到d試題咁深, 家長都要負d責任. 個個都就好學野, 驚死執輸, 輸左起跑線. 咁做成今時今日咁

咪係, 一個四五歲人仔, 又英文又普通話, 大人都未必得啦

原帖由 ANN_LAU 於 11-10-13 23:23 發表
我報8間私校,其實我已經很揀擇了,直資不選,港島新界區不選,我係35網,東至黃大仙,西至深水埗係極限,學費過五萬不選afford唔起,超級名校dgx不選。 ...

點解你反而揀私校?
我原先的LIST中都有私校,
但後來一間都唔報了.
覺得太貴, 但唔多值.
最後得番四間. 我已覺得好多啦.
但當中真正心儀的其實只係兩間.

我個PROFILE只得兩版紙,
跟住只係成績表同埋三幾張cert
唔係D特別野.
但我只會揀D有代表性的,
例如佢游到幾多米自由式.

其實主要係睇成績同面試

咁有兩間收左佢. 雖非大熱門直資, 但都係我喜歡的學校.
‹ 上一主題|下一主題