用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學有咩科一定要修M1 or M2 ?
樓主: bestwish
go

大學有咩科一定要修M1 or M2 ? [複製鏈接]

Marians 發表於 16-4-7 17:20
講左M1/M2 屬半科, 如果學生有能力入醫科的, 咁7科定8科都no problem 啦, 一定是狀元級數呢
...
以中大計量金融QFin計,入學要求計分是4C+2X
或者 4C+1X+M1/M2
其實中大理學院都是這個收生要求。你話M1/M2 當半科,應該只是部份學系係咁。
有些學系直情冇M1/M2唔比報添呀!
冇M1/M2的就算比你入到,補番微積分都追到人都癲呀
理學入學要求
我小朋友有幾位同學舊年入左medi,7科同8科相差很大,報得的都是尖子,雖然話就話4C+3X,但爭1科就是爭1科,差別就在這兒!

longlokma  咁大個仲叫小朋友??  發表於 16-4-7 23:43

dse2017 發表於 16-4-17 20:43
M2,讀得呢科主要係學生興趣及能力,勉強無幸福。呢班學生往往係比較叻果班,留意下。 ...
讀得延伸數都是理科比較尖、或對數有興趣嗰班,而且考8科的為數不小。讀文科的人是不會考M1/M2的!
也就是說,考延伸數面對的高手比例會較多,一般學生要拿高grade會比較難。
一般學校會篩選過先比讀M1/M2,費事浪費資源和有機會拖低DSE成績。所以一般學校的M1/M2 成績會較好,合格率100%好多,因為考生是經過篩選!所以M1/M2高grade 的學生,core 數成績都不會差。
但亦會有小部份學校是不經過篩選,隨學生報考。
個人覺得考M2其實如果識操卷,拿5不是哪麼難,5*/5**就難。

dse2017  Yes  發表於 16-4-18 19:44

LingChiBaBa 發表於 16-4-18 13:29
遲D可能多D學校會俾學生修M1/M2,上星期六學校升中講座,話2019年有D大學嘅科目M1/M2會count作一科。

...
唔需要到 2019 啦......
舊年已經不小JUPAS 課程是count一科,而且是可替代elective是但一科!
例如: 本來是 4C + 2x
現可用 4C + 1x + M1/M2 計算
不過,俾學生修M1/M2,並不表示該生可以考。到s5時不少學生根本頂唔順,要 drop 剩 4C+2X!所以就算俾你 take M1/M2,都要衡量自己的資源、能力是否夠應付,否則浪費了一年,才決定要 drop,咁就好可惜了。
另,take M1/M2 的好處是可以反過來幫助 core Maths,有synergy效應。
相反,phy chem bio 3科之間雖有關聯,但synergy不如 core maths 和 M1/M2 般明顯。試想想,Maths 你無論如何都一定要讀(考),點解唔讀一科相對易讀(因為有 synergy 效應),和等同一科 elective 的M1/M2?
我覺得以 syllabus  計,M2比 phy chem bio 任何一科的範圍都要小,如果要 drop,我寧願 drop phy/bio 都唔 drop M1/M2,當然前堤是讀得惦先啦~

LingChiBaBa 發表於 16-4-18 22:00
回覆 pineapple0983 的帖子

可能係我女2019年先考DSE,所以學校講2019年....
其實m2和phy 是有synergy的,例如微積分,向量等......我之前已重複又重複
當時間、資源真係負擔唔到,惟有壯士斷臂,不捨得也要斬。邊個唔想考8科?炒左2科都仲有2科做保險嘛,但真係兼顧唔到,可以點??
phy 有好多topic,部份有關連,部份冇關連。phy 依科唔係你操晒歷年試題就可以 5**的,佢總會有一題半題用來分高下;而且做mc的時間超迫。phy 你一接到份卷,睇題型就應該知識唔識,比你思考的時間不多。
相反m2的時間就比較鬆動,適合思考型的考生。
總之,各師各法,冇既定的成功方程式;其它人 work 的,你未必 work!

ANChan59 發表於 16-4-18 18:34
Core Maths is very basic, may not have synergy.

Some schools use S4 to complete Core and the two s ...
你話s4已經教完 core,有冇具體例子?
我小朋友是s5才開始教m2。core 和 m2是同期教。部份m2和 core有關,例如 trigo,同時教會效果好啲
到s6,其實根本得好小時間教書,大部份時間是操卷,因為到1月已經要參加各種 mock,3月正式開考
其它學校據知大同小異,有些在S4已開始教m1/m2,但從未聽過有學校會好似你講咁樣安排。

我把歷年m2 的成績列出來,等大家比較下:
m2
            5**      5*(或以上) 5(或以上)
2015    3.6%  16.8%       40.3%
2014    3.4%  15.1%       36.3%
2013    3.3%  13.1%       32.8%
2012    3.1%  12.1%       31.5%

實際 5* 和 5 的 % 自己要計番。
相對 core 和 m1,m2 明顯 % 較高
所以如果學校比考m2,全港有4成人可以拿 5 或以上,而且趨勢是越來越高。
Phy 5 或以上的只是 20%
m1  5 或以上的只是 30%
Core  maths 5 或以上的只是 15%
20% (phy) vs. 40% (m2),邊樣容易拿 5,自己決定吧!

ANChan59  考生人數基數差好遠,最好數學學生才去讀M1M2!  發表於 16-4-22 09:12

ANChan59 發表於 16-4-21 01:03
Eastern District.

Synergy is 1+1> 2, core + M2 = ?  I will say 2.
你根據啲咩有 core+M2 =2 的結論?
Eastern District 太空泛了,有冇具體的例子?等我去參考吓佢咁課程安排的成果?

ANChan59 考生人數基數差好遠,最好數學學生才去讀M1M2!  

這個我舊年已經有講,仲同某人辯論過......當時某人只拿數字來誤導其它人。
如果學生可以被學校容許考m2,就說明這學生有這種資格,起碼在這學校是屬于比較數底好的學生。
所以,這班既考m2(m1)又考core 的學生,就是屬于數比較好的一班人。文科人是不會考m2的,尖的文科人最多只會考m1。
這班人的數科成績比一般人好,由於接觸多,synergy 效果很明顯。我沒去量化synergy的結果,不過,同時考2科數的人,以我所知,m2有5(或以上)的人,core都不會差,不小是5*或以上,最低是4

Kittymummy 發表於 16-4-23 15:27
讀得上M1M2 (我指全個課程到中六),本身Maths core 既成績同底子一定吾差。否則根本捱吾上中六,大把人中 ...
舊年就是有同學因為兼顧唔到8科,drop左m2,理由是唔夠時間
outcome 出嚟是另一位唔drop m2但drop 其它的同學入到水泡科(eng)而這位同學就只是浸大
事後大家家長碰面,講開依啲佢地都有少少後悔當時的選擇。佢哋就係聽人講延伸數唔重要,當半科呀咁,所以唔浪費時間落m2。
我只是好心提醒其它人,不要再重複這種不幸。事實上其它人入唔入到3大,與我無關,3大又冇廣告費比我~

Kittymummy 發表於 16-4-24 11:14
Yes, 所以我叫亞女捱埋落去。基本上課程教到中五,頂多中六頭。佢已經中四第3個terms,差不多教晒本book a. ...

其實你女中4開始教已經好幸福,起碼比我小朋友多1年時間。
的確m2課程唔小,但比起其它科就小好多,操PP好重要。
既然已經攞左入場券(學校比讀),捱依科比捱其它科易(和core有關聯+範圍較細),加上效益好(有4成人拿5+),我建議不要輕易放棄。
m2班少人合格是正常,我小朋友的學校mock試是得一半人合格,只有三幾個是75分以上。但講你知,佢m2班DSE有4個5**,1個4,其餘都是5和5*。

ANChan59 發表於 16-4-24 17:49
你舊年同邊個拗,我點會記住!
其實你講的N年,只是幾個月前的事罷了。
好像我一開始已經問你,叫你舉出「具體」例子,邊啲學校有你所講的S4已經教完所有core math課程。但你只是拋出一個含糊的地區。我再次追問「具體」例子時,似乎一直有所迴避。
所以,你就算答我,我也不會期望再會有solid 的答案。
這個時世,每人都有責任,每人都要搵食。拿這些做借口的答案,似乎不符你的身份吧~
還有,你在初中版對我的指控,話我要 cover mistake,我還在等你的答案呢?我究竟make 了什麼 mistake??

GGmonster 發表於 16-8-7 23:33
M2攞5以上成績既百分比較高, 我相信與DSE的grading,由norm reference轉為criterion reference有關。即是再 ...

似乎你仲未明.......
讀得m2的有邊個能力(相對的)唔高?既然學校比得讀M2,就肯定了這個學生有這種能力。
我們衝量難易是看數字,很難遂個人去看。我們做比較是在某一個範圍根據特定條件去做比較;難道你叫一個讀art 的學生去考m2?
具備了這種資格,能不能拿5+還得看之後的努力,任何考試都有人考第一亦有人考第尾。
如果你真係仲覺得m2好難,亦好難攞5+,我再冇其它補充
其它我唔想再講啦,你唔悶我都悶

emmafish 發表於 16-10-12 21:38
我女學校都係中五先教M1 or M2 的,我都唔知点解
m2部份課程內客,要core相應部份教完了才容易教的。trigo 就是其中一個例子。m2的trigo是 core trigo 的深入版;trigo 的微積分也是要有 core的概念後才能明白,所以早教反而容易混淆學生。
對哪些挑選過的學生來說,S5下學期才教m2雖然緊迫,只要不浪費,時間也是足夠的。如果能認真學+認真操,m2拿高grade不難!
正如我之前反複講過,相比其它選修科,m2的課程範圍細得多,不信可問問貴子弟。而且m2和core有著協同效應,只要core通,m2就不會難。其實一般core 的課程,到S5下學期應該要教晒,剩下的時間就是操卷和mock,以適應不同的題型。m2是core 的深入版,正好提供機會給這批學生在學習新嘢之餘,也鞏固/操練埋core。
到S6如果你再問貴子弟,m2 同 core邊樣難?
答案多數是m2難!事實上這批(m1/m2+core)學生,core 拿 5/5*/5**的比例也是最高的

‹ 上一主題|下一主題