用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

引用:我估佢講由屋蘭士里行落去般含道正街顶個巴

原帖由 LingChiBaBa 於 14-08-29 發表
我估佢講由屋蘭士里行落去般含道正街顶個巴士站。
Yes! That's exactly what I mean! Thanks!

今晚亞女上校網enrol課外活動,佢話A-D 4組活動每組最少要揀一個。

想問問大家係咪真呢?亞女有冇搞錯呢?4個活動咪好多,仲未計school team喎!

仲有,關於instrument class嘅通告?係咪一定要join呢?如果有跟開老師,可以exempt嗎?我問亞女,但佢好似咩都唔知咁!

亞女話老師喺orientation day話A-D每個group都要min.揀一個參加, 我諗佢可能聽錯. 叫咗佢返去問, 如果唔係乜都join就真係暈喇!

聽講尋日食飯好亂, 唔夠飯盒, 有d同學去搵老師, d同學要去其他班搵飯盒.

原來要自己帶餐具, 好彩尋日臨出門叫亞女帶定, 佢話冇帶嘅同學要去 tuck shop 買.

亞女話尋日星期三中一輔導課都講咗關於報課外活動, 最後佢報咗D一個service活動. 另外都有報 choir. English Drama & English Society 亞女都想join, 不過好似話係老師揀嘅.

瑩瑩老豆 發表於 14-9-4 21:14
另想問係咪一定要跟通告學一種樂器? 識鋼琴得唔得?
我都剛簽咗,亞女話唔參加都得,但都要簽通告,佢在通告上寫了不參加。其實亞女本身有跟開老師學小提琴,註册時都有張表填咗有關資料,我估應該冇問題啩!

引用:Quote:Candy925+發表於+14-9-4+21:33+我都

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-04 發表
小提琴已在名單內, 但鋼琴不在名單內, 唔知當唔當係樂器?
係喎!好多學校都唔計鋼琴,最好叫囡囡返學問問喎!

Kakamother 發表於 14-9-19 00:33
我女中,英,數都是x組。中文x組的老师好離譜,常常失經無神叫做十几頁中文,是未教自己自修,自己做!到现 ...

我女中英都同你女一組, 因為尋晚見到個 post 有人問做功課做幾耐, 就去睇吓個女做緊咩.

佢溫緊中文, 今日默書, 不過佢同時向我反映, 中文老師比好多功課, 情況同你講嘅差唔多, 佢比本書我睇, 一路揭一路話「做就做咗咁多頁, 但教就只教得咁少」, 當時我仲話中學同小學唔同架.

而家睇你咁講, 又真係好似唔多妥.

其實中秋假時我知佢要做好多頁中文, 不過其怪要另外喺街買單行簿做, 之後問過佢, 好似好多中文功課唔係做喺書上就單行簿, 亞女話老師冇 check 過.

咁其實係咁做又唔 check, 點知啱唔啱呢?

唔知其他組係咪咁情況呢?

可能真係10月parents meeting時要問老師了解吓.

Kakamother 發表於 14-9-24 15:25
我们x組中文已经做了五十几頁書和八张工作紙。常常做功课到十点到。主要是數和中文,如果有中文功课,有时 ...
尋晚見女(X組)對住中文書埋頭苦幹, 個樣苦惱, 問佢點樣, 佢話唔識做, 我望吓本書, 原來係文言文功課, 問佢老師冇教咩, 佢話冇呀, 然後比本書我睇, 原來做到最後個頁喇, 但佢話教就教咗唔多, 佢揭比我睇, 我冇睇係第幾頁, 但真係唔多喎, 咁書上嘅課後練習已全本做哂, 但佢哋其實唔識做, 真係唔明老師嘅用意喎? 唔通下星期開始帶埋第二冊返去做?

回覆 Kakamother 的帖子

Yes, 尋日問咗亞女, 家長會真係要同老師了解一下.

回覆 Kakamother 的帖子

尋日問過女, 佢話老師話第二冊只會做到第一課, 之後好似係集中返考試範圍.

我估計呢位老師教法可能係比同學對整個學期嘅範圍go through咗先, 有個概念, 再慢慢講解, 如果係呢個用意, 我覺得ok, 起碼學生有個概念將會學乜嘢, 試吓自己睇咗又做咗, 即使錯咗, 到老師正式教時, 都知自己曾經唔明白或攪錯嘅係咩, 到時可以問清楚, 可能仲好過一邊教一邊做, 因為印象仲深d, 反正老師唔會因為做錯而罰佢哋.

當然呢個係我估計, 要到家長會同老師了解一下先知.

之前中一家長日, 副校長在禮堂講解的powerpoint, 我記得好似話會放上eclass比大家download, 不過到而家都唔覺有, 請問有冇人有印象呢?

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

Oh, I don't know about it.

CC老豆 發表於 14-11-29 22:55
是的,£2,320包食宿學費參觀費,另加來回機票約HK$10,000。
日期定了嗎?

回覆:Kakamother 的帖子

基本上自從11月頭中文功課停咗之後,已經好少見亞女晚上做功課,不過test係好似多咗,但1月都考試,我估test都係似revision,等佢哋習慣吓中學考試模式,I think this is fine, better than 一來就正式考試,假期溫書都可以base on test表現知道邊方面要多留意。

我反而唔明亞女話有d嘢要計term grade, 但考試當然會計分啦, 咁成績表係咪每科都有兩個分, 一個term grade, 一個exam呢? 定係term grade同exam各佔一個percentage, 然後成績表出一個total呢? 呢方面好似10月個parents meeting都冇聽過.

引用:回覆+Candy925+的帖子 Term+Grade+係平時

原帖由 snoopy008 於 14-12-16 發表
回覆 Candy925 的帖子

Term Grade 係平時分, 唔會同考試成績加埋做一個 total. 成績表上共印有 Term Grade ...
Thanks!

今日見到有張e-notice講成績表同學業獎制度喎.

回覆:hidingdong 的帖子

冇聽聞

大家考完試係咪鬆一口氣喇!

我女今個星期病咗幾日, 今日先返學, 好彩考完試先病, 好似考試病係冇得補考架.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊