用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 更新:乘搭 BA 回港資料
go

[英國] 更新:乘搭 BA 回港資料   [複製鏈接]

醒目開學勳章

lamb2003 發表於 21-6-26 17:31
在Heathrow做的Randox test未滿18歲可單獨做嗎?請知道的家長指教指教,謝謝!

幾多歲?一陣叫阿仔幫你問下

醒目開學勳章

cfs 發表於 21-6-27 00:03
要印出嚟,BA幫忙印£5/一張

BA搶錢

醒目開學勳章

lamb2003 發表於 21-6-26 23:20
17歲,唔該晒!!

18歲以下要大人陪同

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-25 23:55

DocTap - Randox (PCR)
£199 (Result within 3 hours)
昨天阿仔預約了5點半做檢測, 人唔多只需要等一陣, 兩個幾鐘後收到報告, 只有兩張紙, 中心沒有提供accreditation certificate(已預先提醒他們提供), 但是報告上的檢測公司名稱跟joymama提供的UKAS (RCLS)一樣, 而阿仔亦預先在學校列印出來, 所以只需要酒店職員幫忙印2張報告(免費), 晚上已經將所有文件上載至BA check in網頁, 收到電郵回覆會檢查,稍後再報告check in 情況

更正: Lab的名稱有少少不同, 我們upload了第2樓的UKAS及Accreditation Schedule上BA,他們回覆ok, 亦帶著另一張Accreditation schedule (34樓及39樓)check in, 成功登機

醒目開學勳章

回覆樓主:

昨晚上載的檔案, BA今早8點回覆因為file有圖片, pdf及其他格式, 他們看不清楚內容, 要求重發, 剛剛收到他們回覆已經verify, Lab亦提供了另一張accreditation certificate, 會帶埋去check in

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-27 20:46
這張又和我之前post嗰張完全唔同喎。我見佢話有兩頁,可唔可以upload埋第二頁?
...

檢測中心話自己都係得第一頁
阿仔13:20去到T5, counter已開, 只有兩個乘客排隊, 到他時仍然要從新睇一次所有文件, 13:45已經過埋海關, duty free有開, 可以幫我shopping

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-27 20:47
重發文件,是否有格式要求?

jpg, pdf, png

文中仲有寫tiff, 但實際upload又唔得

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-27 22:02
我上網search到原來呢間檢測中心開左三間公司註冊,
而你這張 schedule of accreditation 的名字正與你仔 ...

醒目開學勳章

Candykent 發表於 21-6-27 22:22
回覆 joymama 的帖子

即系如果去airport 做test, 應該用7pages or 2pages 果份正確呢? 🙏&#128591 ...

要收到檢測報告才知道用那間lab, 2份都預早印定, 之後只需要印報告, 簡單好多

醒目開學勳章

Candykent 發表於 21-6-27 23:10
回覆 3b 的帖子

明白, 但會唔會又有第3 份不同?!😓

有可能,希望其他家長如果發現有第3份都一齊分享, 為子女作最好的準備

醒目開學勳章

hennyyoyo 發表於 21-6-28 10:46
唔去BA印,都唔知去邊度print,又唔係在機埸酒店住

Q群組分享

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-28 16:17
請問你仔仔 upload 齊所有文件,得到 verify,是否會有特別check in counter ?

係無嘅, 都係排同一條隊, 不過預早幫你scan一次, 比較放心

醒目開學勳章

Taimum 發表於 21-6-28 23:12
去Doctap做PCR 3hours是拖埋行李去做?一定有result先可以去check in和寄行李?

Check in必須齊備以下文件:
1. 酒店21晚訂單
2. 陰性PCR檢測報告
3. 化驗所的UKAS & or Accreditation schedule/ISO

醒目開學勳章

Taimum 發表於 21-6-29 00:29
明白,我意思去Doctap做檢測時拖埋行李去?

你可以試下將行李箱寄存在T2, 收費不算貴

https://www.heathrow.com/at-the-airport/airport-services/left-luggage

醒目開學勳章

hennyyoyo 發表於 21-6-29 02:52
Ok  到時可能又排大隊!

盡可能早些到機場, counter星期日1點幾已經開咗

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-29 04:52
亞女今晚坐 BA飛了,在機場做 test, 用了以下張 schedule of accreditation ( 另一版本)check in.最好叫小 ...

跟我那張一樣, 看來他們轉用了Randox Laboratories Ltd.

醒目開學勳章

Taimum 發表於 21-6-29 04:54
我問Doctap customer service,佢比依張我,個number未見過,麻煩幫我望下?

我同joymama都是用同一張

醒目開學勳章

joymama 發表於 21-6-25 12:12
煩請通知在新檢測下,能夠成功登記的檢測中心資訊。 thx

joymama, 不如在標題加埋DocTap (Randox), 等其他家長容易看到, 不用週圍搵檢測中心

醒目開學勳章

anitawong21 發表於 21-6-29 12:38
頭暈,唔記得叫佢print , 佢已經搭緊車

DocTap隔離的Marriott 及Sheraton Skyliner酒店有幫過不是自己住客免費印報告, 你叫個仔試下問

醒目開學勳章

回覆樓主:

今晚上機的同學check in未? Q group見到Qatar和BA都出了問題, 話只接受ISO15189,試下加埋這封信
‹ 上一主題|下一主題