用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs何壽南
go

聖羅撒vs何壽南 [複製鏈接]

回覆:聖羅撒vs何壽南

視乎小朋友咩性格,如果文靜又谷得可以考慮St rose, 如果活潑好動,開朗就何壽南,除左校舍之外,最重要系學校教育放針岩小朋友!
我小朋友今年st rose KG畢業,我完全唔考慮俾佢入去St rose小學,因為太學術,我個女又慢熱又文靜,所以搵D多元化既學校,希望呢六年可以增加小朋友自信心

我地家長暗地形容佢為女子監獄

wongkaka  絕對認同  發表於 16-6-26 16:38
wongkaka    發表於 16-6-26 16:37

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-26+發表我

原帖由 beagoodman 於 16-06-26 發表
純粹好奇,至少從兩個聖羅撒幼稚園家長親囗說,小學校長同幼稚園校長關係欠佳,所以小一叩門都不太歡迎聖幼 ...
傳聞無錯,而且聖幼生完全無優先,一樣要自行計分,大抽獎叩門,同其他KG無分別

聖小都沒有人情味,而且壓力都大,勸退一定有,對學習有困難既小朋友沒有support, 之前聽聞同學姐姐自行入左有讀寫障礙,學生完全冇資源幫助,反而何小屬保良局,應該對各種學生support全面D

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-26+發表聖

原帖由 beagoodman 於 16-06-26 發表
St Rose KG 好似同小學隔鄰,有否曾見過什麼值得注意的,在此分享一下?

...
我地無機會去聖小,不過身邊有經驗都偏負面

引用:其實有sen嘅小朋友根本唔適合讀傳統學校。

原帖由 sissysze 於 16-06-26 發表
其實有sen嘅小朋友根本唔適合讀傳統學校。支援嘅嘢,佢明知自己小朋友有讀障,係咪應該揀出名收sen嘅學校。 ...
但有D家長希望可以幫妹妹鋪路入小學,所以我聽完都同你反應一樣

引用:Quote:kirstyau+發表於+16-6-27+10:46+算啦

原帖由 echaichai 於 16-06-27 發表
認同你講法,好多時srl的負評都是來自聖幼升聖小,其實報聖幼前都應該知道不是直升的,唔知點解都要事後埋 ...
我又唔認同你講法,我地好多聖幼家長都知無直上,而且有女女既家長都會鐘情聖小,我地從來無怨呢方面,只系入聖幼之前有D家長自己唔做功課一心以為一條龍!

大家上BK都為左了解學校更多,大家都系分析下,利害關係都系家長自己分析啦

‹ 上一主題|下一主題