用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
樓主: gillian88
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

原帖由 SinMiMi 於 09-7-8 21:37 發表
Hi, gillian88 & phwong,

其實我同你地嘅情況一樣, 我都無phwong忍得, 一番到屋企已對住阿仔喊, 一直唔明點解, 但發洩完就要面對現實, 即刻行動搵學校, 好彩小學都好支持即刻幫我地打推薦信, 現在無論直資或津貼都 ...

請恕直言....其實band1尾同頭band2頭系大抽獎果陣有天淵之別.....相信你們既情況應該系子女實際系唔好彩跌入左band2組別.....你們又系第一志願揀選左band1既熱門學校....所以我覺得如果系band1尾一定唔可以"博"....只能當band2揀...不然真的會派到樓主講既band5學校....大錯鑄成...現只有揀一間比較好的....再叫小朋友重新發奮...等中2中3再靠實力叩門....

原帖由 gillian88 於 09-7-8 22:28 發表
選校時同班主任傾過,揀咗三間Band 1尾兩間Band 2中中,絕對係適合女兒的,我亦從不去高攀那些Band 1頭的地區名校,錯不在我們,我相信沒有一個家長會將自己子女完全降級去揀D Band 2或Band 3學校. ...

照你甘講....更加証明你女兒好大機會唔好彩跌左入Band 2....你要知道遊戲規則系band1全部揀晒,先到band2揀.....甘可能你女兒唔好彩揀果間Band 1尾今年多左間Band 1揀來墊底......Band 2無左第一志願....第2,3志願再揀Band 2中中,都有機會失左先機啦.....不好意思,我只是以事論事....並不是有意說你們錯在去高攀那些Band 1頭學校...

原帖由 phwong 於 09-7-8 22:39 發表
TOTALLY AGREED!!!
如果我地唔信學校, 唔信老師,我地仲可以信邊個呢 ???
校長曾經不止一次叫我女兒進取啲, 去揀選band 1頭的學校, 反而我自己唔敢, 寧願揀選一些band 1中的學校, 結果............ ...

我阿仔間學校既老師剛剛相反.....勁保守....
大抽獎果陣,小朋友肯定系band 1學生都只准揀一間佢地分好既熱門, 第2志願一定要揀穩陣既band 1尾學校....直到第5志願...老師都會俾意見...
但7/7派彩果陣.....我感覺全校d家長都大部分派到滿意既學校....所以我之前雖然唔贊同, (張試填表格我改到慘不忍睹)....但結果証明老師的確無錯....

原帖由 gillian88 於 09-7-8 23:20 發表
我不是怪你,因為女兒呢幾期考試英文有A有B,中文只有B級,數學全部A,問她亦喜歡英中,加上老師意見,才這樣選校的,她校裡有考得好過佢嘅都派唔到,考得差佢又派到,只怪運氣唔好No.差,過算啦,對與錯都已過去了,唉!到今天都 ...

直資觀塘福建中學...如果你女兒有游泳獎項實入到....間中學有泳池,排名都一直升緊...應該入得過....

原帖由 np2000 於 09-7-8 23:46 發表
唔好灰心,我個仔當年 band 1 全班第 一,都派到 band 2 中中, 叩了幾家英中都無位, 最後有一間 band 1 中中收佢,依家讀左幾年都 ok....佢呢間中學今年高考成績好好...所以唔好放棄.... ...

邊有可能呢....除非你自行無揀或者揀d超難入既超級名校....

原帖由 楊瑩 於 09-7-9 12:03 發表
Hi gillian88,
我有朋友在2年 前,她的囡囡是band 1生,同樣派到band3 學校,第一二日也行了超過十間學校一樣沒有消息,她唯有先註冊,但她沒有放棄,後來她叩到聖安當,她拿回註冊再註冊,但她仍沒有放棄,最後她叩到蒙民偉, ...

如果真是band 1生,其實不應該填band3 學校...
因為只有1/3的學生一齊派..第6-10志願一定要填1~2間BAND2作保險,第10志願以後可以重填band 1學校, .....
但如果band 1尾跌入band 2頭...因大抽獎的隨機號碼關係,隨時唔好彩排到band 2最尾次序....甘就好大機會派到band3 學校....所以都系果句...如果全級5X以後名次,應該保險D當BAND2揀學校

原帖由 judy 於 09-7-9 12:22 發表

如果樂道是band3學校,除排家長將它排得很前,不然不可能派到。

所以,最有可能是全級60已不是band1。

贊同X2....其實全級60老師已經唔可以肯定系唔系band1...雖然學校有數計, 但都難保其他學校突然成績好左, ....

原帖由 khmama 於 09-7-11 23:44 發表

通常呢o的個案都係band2頭學生, 誤以為係band1生, 以至係抽獎時失咗先機, 至會派到好後既志願. 我覺得學校唔講清楚學生既banding真係害人不淺!

我覺得學校唔會唔講清楚學生既banding....甘做對學校毫無好處....所以應該系計錯分或者怕得罪家長講到模稜兩可.令到家長誤會左....

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 11:43 發表
第二次呈分試後,我女學校班主任講得幾清楚。考全級70名之前係band1,70幾有機會係band1(邊緣人較危險),8x-1xx係band2,1xx之後係band3

除非係邊緣人,否則我女班每個同學都可知道自己banding的。

如果唔講學生banding的學 ...

全級210人,考全級70名之前係band1, <----系原校可以甘講....但去到全港就唔應該甘肯定....我覺得保守d60名內先好當係band1...如果穩陣既40~60都要保守d啦....
會唔會你聽你女學校班主任講忽略左原校同全港既分別呢...

原帖由 ytpeople 於 09-7-12 16:50 發表
相信小女班主任係講全港(她說根據上一屆的banding推測)。

點解唔叫班主任解釋清楚呢?  考50~70照道理班主任唔會用肯定屬band1或band2甘同家長講.....因為最後結果系教署計出來....學校果個結果只系推測出來咋...

原帖由 johnmon 於 09-7-14 15:50 發表
我同意數據分析的說法,但隨機no.也很重要,我兒的學校則有一個經典個案可以跟大家分享,有一位同學考全級150/180,他把陳中放在第一志願,結果真的入到,另有一位同學肯定是band one,他把陳中放在第三志願,結果入不到,只能入到第 ...

你個個案無可能, 就算band one果位跌左去band2隨機no.又好後...陳中有位都系佢入先, 無可能band3入到band one入唔到...除非band one果位將入左果一間(沙X)排在陳中前面...先有可能你講既情況出現

原帖由 johnmon 於 09-7-15 16:28 發表

絕對無花無假,因那位派第四志願的家長跟我說的。而派第一志願的band three同學,則是校長說的。

甘另一可能佢2個都唔系同一屆升中....

原帖由 kathy615 於 09-7-21 14:47 發表
你好呀!! 我個仔明年升中,都係大埔區。睇晒之前的內容都有D擔心阿仔既情況,班主任都唔肯講佢5年級呈分試全級考第幾,只知中B、數A、英B、常B。我想知道填表時先選BAND1、BAND2、再選BAND1得唔得架? 我唔係好想佢入BAND ...

唔使太心急...班主任遲d會講同埋會講埋你仔系BAND幾....到時其實最緊要知系BAND1or尾.....BAND1頭orBAND1尾選學校真系2回事...
‹ 上一主題|下一主題