用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

我個女今年考K1學位, 我報了11間, 考了9間(因為schedule clash所我們要放棄3間). 其實我覺得我個女IN得都好好. 佢係0907B.  我們IN的9間都係名校如SPK, HY, GH, KV, PC etc, 最后, 無一間收我個女.  就咁, 我個女會係E+讀緊果間幼兒園直上. 佢E+讀緊果間幼兒園其實我覺得好好. 好的地方是老師有愛心&耐心, 課程唔太淺. 但同唔收學卷的名校比始終淺D尤其是英方面. 還有, 間學校離家好近, 咁省了好多交通時間&金錢. 而且佢收學卷, 咁又令我們整個family輕鬆好多. 但眼見身邊朋友的小朋友唔係讀高主教, 就係培正, OR St. Cat.然后小學入讀聖家. 咁我就好驚我個小朋友會唔會唔夠completitive.  我有時會諗, 係唔係讀了名校, 龍校才會有出路呢? 其實我家收入算OK. 月入OVER 7萬. 但我地有兩個細路, 要供樓, 要供養兩邊父母. 還有, 我兩公婆年紀唔細, 我都40YR, 我C6仲大過我. 那麼, 我們都要為做打算. 如果妳們是我, 會花$$比孩子讀直資/私校嗎?

vnghk0001  而家已經要比較嘅話,如果唔去讀直資/私校,自己個心都會有條"次",先唔好諗值唔值得,因為好難考入,打好個底為考小學做準備,考到當然讀啦。   發表於 12-3-8 11:01
spmok1999  其實有部份直資/私校學費係平過幼稚園的, 尤其某些冇學劵的幼稚園學費可能仲要貴一截...

回復 josechan 的帖子

我又係成日反覆問自己:係唔係應該降低自己生活水準(係要降低好多好多果種), 而比D細路讀名校之類.  有時又覺得, 物質&娛樂係唔重要. 咁係唔係應該放棄ED嘢然后比D仔女讀名校之類.  但有時又會諗E+省下來的話$, 可以比自己退休, 或比佢地出國讀(如果真係讀唔到本地大學).  但又會諗, 如果唔比佢地讀好D的幼稚園, 小學. 咁就入唔到好的中學&本地大學. 到時又會唔會後悔當初唔比佢地讀名校呢?  唏, 真係唔知怎樣做先對?

himuimui  And once he has the ability to go to U, I trust he knows how to get in. eg part-time to save $$$ etc. Sometimes, parent cannot prepare all for kid, he also need to work and figure out  for his future.  發表於 12-3-9 12:52
himuimui  My son is N1. I will let him stable his foundation first and let him expore his interest when he grow up. So I let him go language study, buy books for him etc.  發表於 12-3-9 12:48
jonahlee  Same as your struggle.  Ultimately, I believed investment in education is fundamental.  發表於 12-3-9 11:37
‹ 上一主題|下一主題