用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一對家長的壓力大到不能形容
樓主: 3pigmama
go

考小一對家長的壓力大到不能形容   [複製鏈接]

唔知係咪同本人教育程度低有關,我真係唔能夠明白像樓主有這種心情的家長。我真心唔明,唔係串。係咪因為我自己學歷低,反而冇任何包袱? 我真的唔能夠理解點解可以壓力大到"不能形容"呢? 考唔到直資私校會點呢? 小朋友係咪會就此"玩完"呢? 係咪害怕比人"恥笑"呢? 係咪覺得幫唔到小朋友考到學校就係斷送左佢前途呢? 就算考到,家長係咪覺得從此唔會有壓力呢? 小朋友依家5歲,家長3x歲,唔知漫長人生仲會遇到乜,唔知到時能唔能夠形容呢?

bobbob  未必係同教育程度有關,有啲係煩惱自尋  發表於 14-3-31 10:28
MrBeast  Peer pressure  發表於 14-3-31 08:10

ANChan59 發表於 14-3-31 09:35
我贊成,跟家長學歷冇必然關係。
嗯~即係咁,我地學校係村校之中既村校(位置比較偏僻),家長有6、7成係大6媽媽,而且各家長學歷高低亦不難看出。我地唔多學生會出去考直私小學,係因為本村有間直資,所以先至有d家長會考黎試下或玩下,好多都話考到都唔會讀,結果出左時大家只係嘻嘻哈哈。第一輪自行階段,有好些直接揀易入有位既2線中至尾學校,入到好開心! 所以,響我地學校,家長及學生之中,至少唔會有互相問"你考到邊間"呢個壓力。咁呢樣唔係家長樂觀與否問題,我覺得同家長本身學歷都有關係。

另外,中產家庭與低收入家庭,屋邨與私家樓,當中既分別無需爭論,在教育程度既比例上亦可想而知! 睇直資或私校d家長亦有提到"我地學校d家長多數係中產或公務員。。。"睇某校既新聞講及每人一ipad,個校長話"我地d家長都係中產人士,可支付到。。。"

低層家庭既家長對入直私學校既睇法好多可能係"我地邊有本事吖!?"呢個本事,係講金錢上定學歷上定兩樣都有呢! 其實你地覺得冇必然關係,係因為你地身邊多數都係高學歷或中產既人,而當中當然有對這事"睇得開"或"睇唔開"既人,所以就會有此認為了。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

"未必係同教育程度有關,有啲係煩惱自尋"

好多野都可以話"未必",只係比例上遮。如band1A中學既學生未必入到大學、band3中學既學生未必入唔到大學。

回覆 ANChan59 的帖子

哇~唔係呀,唔係呀! 我堅低學歷,我成日上EK向你地呢d前輩學野,睇小學雜談可以學到好多野,好有幫助,令我知道點樣部署,同埋對即將遇到既困難有d心理準備。
話說回來,講真我係無論如何都想象唔到點解升小既壓力可以大到不能形容!之前都有睇過類似題目,我有時會諗,係咪d人太幸運,以前冇乜經歷過風浪起跌? 又或者生小朋友前係經過一輪"深思熟慮",所以張責任背得太重? 今次我就諗會唔會同教育程度有關呢?

其實樓主或有這些想法既家長,介唔介意寫出"假如我小朋友考唔到直資私校"既"後果"出來呢?

freeman108  性格定命運  發表於 14-3-31 15:28
Yanamami  或者只能話 -- 性格問題。  發表於 14-3-31 13:35
Yanamami  醒字派!你太謙了~~識得上EK爬文、向前人請教,做好準備。  發表於 14-3-31 13:32

回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主你唔好代答啦! 我想知究竟有幾得人驚幾恐怖呢,而且我想知d家長覺得"考唔到"既小朋友,你會預期佢之後條path會點呢?

jadeklleung 發表於 14-4-3 23:07
我都好有壓力!辭左職,就係為了幫孩子走呢段路。但死都唔可以俾d壓力跌落佢身上。要佢作息定時睡眠充足, ...
盡人事而聽天命,既然識咁諗,就唔好比咁大壓力自己啦!你小朋友有你全職照顧同陪玩,雖然之後唔知你會否得到你想要既,但在于佢,已得到佢想要架喇!

jadeklleung    發表於 14-4-4 15:14

我唔知人地做d咩為之準備,我自己就咁既:

1)囝囝一歲前已開始同佢睇軟淋淋果d BB書,之後沒有間斷的伴讀直至佢自己識睇書後仍會間中伴讀。。。;
2)教禮貌、規矩、講道理。。。;
3)數數、捉棋、玩家家酒、買賣、cards game。。。;
4)出街行到邊講到邊,搭車玩接龍、食野時比餐牌叫佢揀食物、在大街上介紹木棉樹。。。;
5)接觸好玩既興趣班,如整甜品、溜冰、畫畫、珠心算。。。;
6)一星期溫一次學校教既野;因應小朋友程度及進度,耐不耐在家教佢學術性既野;
7)K1開始上網睇及問其他家長有關小學既種種問題,開始硏究囝囝適合邊d小學(有條件限制下的所有種類),早一年開始聽簡介會及參觀學校我覺得好輕鬆;
8)有睇過果d面試題目,深果d太深冇諗過要教囝囝,淺果d太淺唔駛理。

講真,這是一個好普通既成長歷程,事實上就算唔係因為考小學,我既做法亦唔會有變。K1前我冇諗過考小學既事,難道我就唔伴讀? 唔教佢禮貌? 唔同佢玩? 唔報興趣班? 父母唔准教佢學術性既事?

種種條件及因素下我只報了3間直資,考到就讀,考唔到就抽,抽唔中就叩,叩唔到咪照返囉。唔係話我好樂意囝囝讀d個個都唔想入既學校,只係我盡量樂天知命,到真正遇到困難時咪勇敢面對囉。

N年前,有位朋友戀上有婦之夫,令到自己痛苦不堪,我諗極都唔明,朋友又叻又靚女,做乜要攪到自己咁! 另一朋友話有乜唔明吖,來來去去得幾個理由庶,錢、好勝、自尊心強\弱。。。
我唔明白既係 - 幸福,唔係喺自己手咩? 做乜要等人施予?
朋友話佢咪用緊自己對手爭取囉!
但需要咁痛苦嗎? 仲有好多男人吖!
哦~咁呢d就係性格問題喇!

當年我力勸果位朋友,但結果當然係嘥氣!
我知道性質唔同,兩件事唔可以咁樣比較,我問點解,可能答者可以舉出好多原因,呢d原因當事人梗係覺得重要。。。但。。。可否唔好睇得咁重呢? 係咪性格問題呢?
‹ 上一主題|下一主題