用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

Turtle_MRSHO 發表於 13-11-26 23:07
其實5歲人仔已精通加減乘除,呢種風氣真係直得鼓吹嗎?
有d人覺得個小朋友學術好,就會認為係個家長催谷,然後小朋友冇開心快樂童年。。。當然有人係虎爸虎媽,但點解唔調轉諗下,世上係有好多小朋友喜歡追求學問,好學不倦的? 你沒有見過嗎? 另外,只要有少少耐性及決心,唔需要每日,每星期循序漸進咁教下小朋友學術,多d玩下益智遊戲,有時又陪睇下書咁,親子之餘小朋友亦學到好多野,我認為細路仔大多有好奇心及好學的。

剛果公主 發表於 13-11-27 10:17
我絕對同意不要拔苗助長,但請看這case有如何:我表哥表嫂出身名校,但佢地唔鍾意催谷,小朋友都係讀有愛心 ...
對極,我張囝囝唔睇既書比朋友,因沒錢買大量既書,所以去圖書館借(多數佢自己揀),朋友問我囝依家睇乜,我影比佢睇,佢第一句就問我係咪怪獸家長。我對果d唔理三、七廿一催谷子女之父母極為反感,但亦覺得好多人會錯誤認為學術好=催谷,跳level。當然有人夾硬要子女學,但我響呢到見好多家長唔係。所以,我只希望有人分享既時候,最好唔好懷疑先,ok?

kwansara 發表於 13-11-27 13:42
但自信,主動,樂觀好似對面試有利d!
培養學術對自信,主動都有関系架,小朋友明白、識既話係會比較主動、舉手、大聲答,唔識、唔肯定的話,會比較唔敢舉手或發言。

kwansara  如果有自信, 小朋友遇到唔識嘅問題都可以答[唔好意思, 我唔識], 咁都好過唔答, 是嗎 ?  發表於 13-11-27 15:26

AgapePa 發表於 13-12-23 18:02
吓!  萬衆期待, 原來老作.
真係峯迴路轉,
唉~點解要咁做呢~真係唔明!
‹ 上一主題|下一主題