用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗 ...
樓主: 小時了了
go

浸大學生會自暴其短 發廣東話聲明回應爆粗   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-1-24 21:22
緊張都不應以這種態度對待不相關的教職員,對嗎!
佢地嘅態度其實係好多香港人平時投訴時typical 嘅態度……佢地完全冇理乜嘢係尊師重道,只係用顧客心態,以為道理喺自已一面就去到盡

blc_mama 發表於 18-1-25 09:15
有乜咁奇,睇下幾多家長對學校補習社課外活動中心d教職員既態度就知
...
所以啲人係咁話啲大學生嘅行為,其實係有啲大驚小怪嘅感覺……

2018年1月25日

林日彥 堅‧離地城

比粗口更難聽的說話

做了幾十年人,近兩三年才知道原來香港人對粗口的敏感度是如此誇張!首先,我不是說講粗口無問題,林日彥自己也不說粗口,亦不喜歡處身於一個粗口四起的環境,更不希望自己的母親會被人粗口問候,但在香港這地方,粗口文化的確卻是無處不在。

大家不要天真地以為只有市井小民等基層百姓才愛以粗口作助語詞,事實上大家在中環返工,那怕是甲級寫字樓投行之內,trading floor內人人穿起西裝、打起領帶、儀容整齊,但同樣是經常F聲四起。就是那群所謂保護香港市民的警察,竟然也可以萬人集體在公開場合問候港人母親。這種粗口文化,我不喜歡,也不認同,但卻罪不至死!罪不至要被暫時停學!罪不至要被解除職務(當年林老師就是這樣慘被解僱!如果是,請權貴們一視同仁)!

上星期,當我在臉書上看見那個由白頭佬主理的網頁在大肆咆哮、呼籲群眾譴責那幾名講粗口的浸大學生時,我彷彿又看見了一場文革批鬥,務必要鬥死一班學生為止,情況相當恐怖!整件事件,沒有太多人認真去討論及關心究竟浸大發生了什麼事?究竟這個所謂普通話測試的理據及評分準則如何?為何學生的普通話要具備近乎中央電視台報道員的水平才可畢業?(林日彥恐怕很多內地普通話朋友也未必可以通過這個測試)。如果校方是為了確保學生能夠具備良好的三文兩語求職技能,那是不是所有學生不論國籍,通通都要在大學畢業前通過兩文三語(廣東話、英文及普通話)的測試才可畢業?為何只是香港的學生才需要考這個普通話畢業試?其實每個學生是通過了基本的語文要求才可考入大學,但究竟什麼時候卻多了一個普通話畢業試?

包容是達官貴人專利

本身多學一種語言絕對是一件好事,在大學年代,林日彥也自行報讀普通話班,但問題是何以會突然在修讀本科以外還會多了一個只是香港學生才要考的普通話畢業試?而非一視同仁?這種遊戲規則公平嗎?學生以粗口及包圍的方式去處理事件,的確是有欠文明,甚至坦白說句,是蠢得讓那群患有「粗口敏感症」的人有機可乘!但何以社會只在乎於粗口的不文明行為而拒絕討論事件中所引發的問題?

我看到今天的香港有兩條道德線,面對無權無勢的年輕人,那條道德底線定得比天高,但對位高權重的高端人口及達官貴人的道德底線卻是可有可無,而且天天包容!對不起,包容這兩個字原來只是高端人口的專利!

當那位律政司司長說:「我唔接受我係一個無誠信的人。」林日彥只想回應一句:「我唔接受我係一個單身盛女。」但事實上,我的確是一名單身盛女!有些說話包裝起來相當動聽,字字鏗鏘,但當拼合起來的時候,其實比粗口更難聽、比粗口更粗口!

我唔覺佢堅離地,只係睇法觀點各異……大家都係花生友,反而父母應以此教導小朋友處理事件嘅方法,我地呢啲成人只要一句少不更事,又或者冇腦,唔成熟,甚至話唔醒目咁處理事情,就永遠企在一邊指責,咁有冇人去幫助佢地,疏導佢地又係另一回事,大家食完一地花生,轉頭又身教另一樣,年青人其實點會冇怨氣……

冇教養 are not limited to the youth~

偽善者比癲狗亂咁吠更可怕……

今朝聽電台,其中一個學生話受死亡恐嚇,佢之前一晚巳向校長求助,亦收到用校長名義嘅回覆,但記者之後問校長有冇收到同學對自己人身安全嘅求助,佢答記者話冇;相反個學生老師知道咗個情況,自願留低陪學生仲陪佢連夜返香港,就真係為人師表,值得表揚

最諷刺係由何君堯批評今次是"红衛兵式"行動喎
咁李慧琼話學生反對普通話測試是表面,抗拒一國才是問題本質,又係咪红衛兵式上線上綱?

大家都係一百步笑一百步,旗鼓相當

b3410 發表於 18-1-25 16:34
呢位老師抵贊!
不過點解陳同學都話學校不關心?老師唔係浸大老師?
佢應該係話校方officially唔關心,佢話老師係自發,not being instructed to do so

凝聚態 發表於 18-1-25 16:56
那也未必!
的確有許多偽善者,但他們年輕時也不至好像現時那班年輕癲狗瘋狂,而現時那班癲狗,唔好好教訓 ...
咁你要去睇吓玻璃之城,係導演拍番N年前港大學生在宿社嘅文化年少輕狂……
當然,佢地態度惡劣係無容置疑,處分亦無可厚非,但其實唔駛放到咁大,似乎係呢排media 冇乜talking point 而已……

凝聚態 發表於 18-1-25 17:11
你又錯啦!
我正是那年代在港大宿舍生活過的人,我們那時真的是少年輕狂,但絕對有分寸,迎新營樂而不淫, ...
你用番當時社會嘅尺度,如果當年有蘋果,好難講
‹ 上一主題|下一主題