用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂1線2線直資?
go

何謂1線2線直資? [複製鏈接]

回覆 Tan07To13 的帖子

唔好,因為跟著就會有人話佢中學成績唔亮麗,又要俾錢,不如讀津校等,但轉頭又呻津小太多功課,小朋友太多一體一藝。其實選呢啲新派直資學校的父母,主要是想選合適的教學方針,同埋保障小朋友的功課量合理啲,但大部份人都用最後result 去judge 一間'學校,再係咁發展下去,所有學校只追求成绩,對小朋友的身心發展的影響真的不敢想像……

mcl203 發表於 15-10-9
呢2間唔難揀瓜...學費唔係考慮因素....我揀SPCC....開開心心直升超級1號中學
...

如果你係三年班就可以喫得哂成set Harry Potter, 睇吋幾二吋font size 得9嘅文學經典chapter book, 又或者每科專補加唔駛做的mum, 爺爺嫲嫲,工人,司機管接管送,都應該冇乜問題,可以開開心心嘅……

,MrBeast 發表於 15-10-10 07:14
+同時公開試有滿意的成績。

我'個人覺得呢個靠父母培養學習態度同學生本身勤唔勤奮多啲。。
因為亞爸由細吟到大,話讀書是靠自己,所以我秉承呢個家訓,唔好賴三賴四,學校只是俾我framework,其餘自己攪掂。

mcl203 發表於 15-10………………-10 08:52
要咁高要求,當真?
學校係冇要求過,是啲小朋友背後的.....

學校派的文學經典Reader有薄同厚version,.老師根據小朋友閱讀能力派的,我見到本書都O哂嘴,但問番話more than half 可以讀厚嗰本,咁睇你小朋友.是唔是屬於呢啲學習能力高的小朋友。

O

回覆 mcl203 的帖子

當然有啦,佢學校啲卷唔係深到冇朋友嗰類,都係考番啲正路嘢,當然,有輕鬆啲,一心諗住一遲早送出去,make sure 升到班咪冇壓力囉。

三缐
是嗎?那請幫忙叫所有親朋都不要考,我們有弟妹等入的多謝哂!
‹ 上一主題|下一主題