用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

嚇親

引用:Quote:原帖由+misshk12+於+15-01-30+發表這

原帖由 cyhh 於 15-01-30 發表
我覺得算⋯無諗過培小係咁
對,我嚇親最大原因係我都冇諗過培小咁chur

simsimwong  agree  發表於 15-1-30 12:09

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-30+09:10+培

原帖由 little_yolky 於 15-01-30 發表
其實最大問題係, 間間學校都有不足之處, 但好似培正呢D出名又耐歷史既學校, 真係唔會好聽家長既意見。:sigh ...
放心,上哂報紙,今次點都會聽兩句

四隻貓  培正未必會聽啦...  發表於 15-1-30 11:04
little_yolky  真係未必  發表於 15-1-30 10:00

引用:Quote:laupig+發表於+15-1-30+10:21+我都有

原帖由 小曳人 於 15-01-30 發表
有好多人的確對學校無乜了解,就下結論
培正從來都係一間傳統谷成績嘅學校!
...
傳統谷成績冇問題,入得呢間/呢啲學校完全預咗。唔肯被谷就唔應該揀PC.

但大家唔會預計冇full mark要寫反省書。

little_yolky  唔係反省, 係反思  發表於 15-1-30 11:35

引用:無論反省咩科要寫文都好奇怪,+仲係懲罰性要

原帖由 shevachevy 於 15-01-30 發表
無論反省咩科要寫文都好奇怪, 仲係懲罰性要加字數!
如果係想學生明白錯誤, "改正" 已足夠不是嗎? 為何要人 ...
Agree.

無論係邊一科錯乜錯幾多,都唔應該叫一個P2寫什麼反思書

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-1-30+12:36

原帖由 Soundervolt 於 15-01-30 發表

"報紙引述校方答覆"都未必係校方嘅真正答覆,可能只係筆 ...
我反而覺得係有類似事件真係發生過,不過,應該係個別老師問題,斷估唔會大部份老師都咁過份掛。

我估咋。

引用:個人觀點如下:1.+的而且確,現今傳媒喜歡

原帖由 handh 於 15-01-30 發表
個人觀點如下:
1. 的而且確,現今傳媒喜歡誇大失實,這是有可能的。  若事實跟報導嚴重不符,培小應鄭重澄 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+dolala+於+15-01-30+發表根本

原帖由 naughtybj 於 15-01-30 發表
教育已變成家長、學校、老師為本,名譽為主;小朋友只是工具。
Agree

引用:一間優秀的餐廳不會因為一道菜太鹹而否定它

原帖由 handh 於 15-01-31 發表
一間優秀的餐廳不會因為一道菜太鹹而否定它以往的優秀表現,但這道菜是太鹹就是太鹹,專業的廚師會查詢食客 ...

引用:Quote:原帖由+lutang+於+15-01-31+發表Sorr

原帖由 paulinefll 於 15-01-31 發表
最討厭就係啲人用“吾關你事,你吾好出聲”呢啲說法,社會再多啲咁既人,下一代都吾知點算!:tooco ...
同意。

我欣賞這網友愛護學校的心情。也能理解報導通常有誇張歪曲的成份。事實上,我很喜歡PC呢間學校,覺得似個別事件居多,此校雖有缺失,也是一間有很多優點的好學校。

但怎麼可以在forum話其他人不是PC人,所以唔關人事不要give comments? 我覺得咁講好過份。

咁,呢個EK都可以收檔啦,大家好多時俾意見,俾comments, 都唔關自己或自己學校事!

引用:我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「

原帖由 gillielam 於 15-02-02 發表
我正是培正小二的家長,其實只要看到報導「作文要求100分」這幾隻字,已經唔使信,係人都知作文冇100分
如 ...
講得平和理性。讚。

比另一種起「gong」的PC家長更易令人理解信服。

‹ 上一主題|下一主題