用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?
樓主: babycherie
go

如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY? [複製鏈接]

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

兩間完全唔同。唔好理其他人。你自己想點?

If you don't know what you want and your son can adapt to both schools, of course choose YW! 除非你本身唔care 錢。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-3-22+10:50

原帖由 Soundervolt 於 15-03-22 發表

CKY或其他IB學校並非等於一定係愉快學習,只係同其他傳 ...
200% correct

我識人在cky正正同你講一樣。

世上冇免費午餐,要成績中上一定要付出,只是形式上與傳統教學不同,比較靈活talk得唔刻板,注重閱讀而不是測考默而已。

其實Cky係好學校,如buy佢又冇$concern就Cky.

不過楼主講到冇preference, 咁就YW overall比較吸引。

引用:補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家

原帖由 charlielola 於 15-03-22 發表
補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家長,他們放棄的原因多是學費昂貴,及誤解了讀CKY必定要出國讀大學 ...

供兩個細路讀Cky一個月連車費膳食雜費兩萬大元。

有幾多個普通家庭負擔得到。

Soundervolt  一定唔只兩萬大元!  發表於 15-3-22 12:54

引用:回覆+siden+的帖子 如果把補習費用、興趣

原帖由 PotterLai 於 15-03-22 發表
回覆 siden 的帖子

如果把補習費用、興趣班學費等也計算在內的話,CKY每人每月的費用一定遠超$10,000!
在forum計埋呢啲隨時被人插。

轉頭就會有家長蹦出來說不是人人要補習進補云云。

大家心知肚明除學費車費膳食仲有乜嘢額外支出。

畫公仔唔使畫出腸。仲要Cky學費年年加,高年班學費又再貴些。

引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-23+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-03-23 發表
在YW 排百幾,平均分都在90分以上,有好多家長真的看得通,不會太緊張,但一樣會努力幫仔溫書。我本人就很 ...
排百幾平均分都90以上?!

twolilmonkeys  Yes, it is true, I know for a    發表於 15-3-24 02:31
Soundervolt  唔係掛?!  發表於 15-3-23 23:34

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

如果你買股票,買藍籌定概念股?

藍籌穩陣,概念股可以升到你發達,也可能到後期先知不是那回事。

家庭財政一般,最好買藍籌。

有充足盈餘,將來出國都俾得起有餘,買概念股又何妨?佢概念很不錯說,你又buy。

家庭狀況如何,只有楼主清楚。

我貼文前一分鐘剛經過Cky楼下巴士站,學生們都規規矩矩,斯斯文文,校風不錯。

williskg    發表於 15-3-26 19:38
bbb330  有錢人永遠有多d 選擇  發表於 15-3-25 10:38
小曳人    發表於 15-3-24 16:22
‹ 上一主題|下一主題