用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進
go

9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進 [複製鏈接]

各位媽咪,

我同仔仔上星期已經註咗冊啦, 希望已註冊入讀這間學校嘅媽咪上嚟一齊分享吓來年嘅喜怒哀樂...
   0    0    0    0

Hi 小咖哩,

妳好!加入咗呢個大家庭, 開心又擔心, 因為阿仔係中小, 而家上咗英中, 都有d擔心 想問吓妳個女, 小學係英小or中小? 讀咗大半年了, 課程深唔深?唔該

原帖由 小咖哩 於 09-4-7 14:07 發表
Mama Tracy,

歡迎妳同囝囝加入這個大家庭,每個星期四早上9:30都有家長返學校圖書館幫忙同順便交流一番架,如果妳有時間請到。

我囡囡現讀中一,我都有返學校幫忙架

Curry
...

係呀, 打電話去問吓啦, 俾多d誠意...加油

原帖由 小咖哩 於 09-4-8 22:13 發表
Yvonne2607,

請致電27018778查詢,我本人覺得機會都幾大,good luck!!

當然可以啦. 大家都係為咗小朋友

原帖由 ballwong63 於 09-4-9 11:48 發表

咁做Daddy可唔可以分享呀..我都幫囝囝註冊左

咦?睇唔到牆度有喎...不過我同阿仔註冊時, 就見到張枱有2個盒仔, 裝住d相, 我阿仔嗰張都擺咗落去

原帖由 小咖哩 於 09-4-13 23:00 發表
新生名字貼哂係牆度。 邊個膠盒仔呀???唔記得tim...

hi 各位mama,

好耐冇上嚟啦, 其實我想問吓中一入學前試, 係考啲咩科目? 係唔係中英數?

thanks!

hi,

點解仲未收到有關中一編班試嘅通知書?通常幾時會收到資料架?另外幾時會有收到書單?

有冇mama可以話俾我知呀

唔該唔該

JSCfamily,

妳好呀!! 嘩, 做咁多 , 我都係俾阿仔每做d咋, 冇計啦, 我要返工, 睇唔到咁多, 希望阿仔到時考試醒目d

原帖由 JSCfamily 於 09-6-24 10:45 發表
MaMaTracy,

你好! 我都黎報到了...我阿仔都係9月入Laws讀F.1 , 有關中一編班試是考中,英,數三科. 我已經準備好晒d中一入學前考試 paper 比阿仔係這段提早暑假時候娛樂..娛樂!!
今日同事又 ...

我都係俾阿每日各做一份咋, 我同佢講14/7考試都好緊要架, 佢話知喎, 不過我都驚佢考得差

原帖由 JSCfamily 於 09-7-3 12:36 發表
mamatracy,

我比阿仔每日做中英數各一份, 另外再加d英文 exe, 當是溫習姐, 我怕佢放假放到所有野都忘記!

佢都肯做, 我有同佢講7/14的考試是幫吓d學妹學弟..又可以幫到自己! 唔知佢明唔明白..但係佢都肯去 ...

JSCfamily,

收到啦

會呀, 到時會出席。係啦, 我諗住聽日返小學攞畢業證書後去買校服, 唉, 仲諗住等阿仔減吓肥先買添

原帖由 JSCfamily 於 09-7-6 11:08 發表
MaMaTracy,

星期六(7/4)始終收到學校的通告了, 好多野都係要7/14果日攪掂, 你收到未呀? 7/14有中一簡介會到時你會出席嗎?

還要影好校服相交俾學校做學生證, 開始忙啦! ...

JSCfamily,

今晚聽完幾位老師嘅講解, 我就好擔心阿仔到時會吸收唔切啊 係呢, 阿仔係黃社, 妳個小朋友呢, 係咩社

原帖由 JSCfamily 於 09-7-14 09:52 發表
各位升中一的家長:

記住今晚家長會呀!

咦, 真係好啱喎, 阿仔喺106室考,唔知幾時先知讀邊班呢?
係呀, 不過我問過ms liu, 佢話初初返學會由淺入深喎,希望阿仔真係吸收到啦

原帖由 JSCfamily 於 09-7-15 18:32 發表
MaMaTracy,

真係好啱喎! 我阿仔都係黃社! 你阿仔昨天係邊個課室考, 我阿仔係105室...我地真係要認識一吓啦, 又會咁啱!

我同你一樣, 聽完昨天各科主任講完後真的擔心! 擔心佢地可否以最快速度適應, 又要練 ...

hi patlychan,

妳好呀, 仔仔叩門成功咗呀, 恭喜哂, 到時大家要多多聯絡啊

原帖由 patlychan 於 09-7-15 22:27 發表
我有去聽講座。

各位mama,

買齊哂d書未呀? 我仲未齊呀,朋友比咗本upstream elementary a2, 但冇cd, 咁要唔要買過本呢?唔知隻cd重唔重要呢?

好呀, 唔該哂, 我仲未買齊, 我諗住星期六日先再去買

原帖由 JSCfamily 於 09-7-30 12:01 發表
MaMaTracy,

這本我都有朋友比左我, 但我見書內有好多exe, 又做左,所以我自己再買左新的, 等我睇睇隻CD重唔重要再話你知啦!

至於新書我就欠一本, 英文reader, 已訂書等通知攞書. 你呢? 你齊晒未?

...

唔該哂, 我老公話買新喎:D

[quote]原帖由 JSCfamily 於 09-7-31 23:01 發表
MaMaTracy,

睇左啦...
隻CD係for每個unit內的練習 如: unit 1a exe,1 p.6
                                            unit 1b exe.5 p.9
基本上每個unit都有exe用這隻CD.....
但唔知會唔會堂上由老師播放做呢??
... [/quote

hi 各位,

妳地嘅小朋友入咗邊班呀? 阿仔就入咗saturn班, 唔知有冇同班呢?

除咗 IS嘅 workbook未有, 要月中打後先有得買喎...係啦, 起碼大家都係yellow house, 都可以聯絡吓。係呢, 返咗幾日, 阿仔覺得點呀? 我阿仔就話ok啦, 都聽得明老師講咩, 今日有d功課做添

原帖由 JSCfamily 於 09-8-13 10:13 發表
MaMaTracy,

妳好! 買左英文書未呀??
我阿仔入左Neptune, 唔可以同你阿仔一班tim!
不過唔緊要啦! 佢地都係Yellow House!

到我到我, push push,想問吓第1日返學放幾點呀? 要唔要帶書呀?仲有要帶咩嘢?唔該

原帖由 JSCfamily 於 09-8-20 10:48 發表
等我推番上去先!

Hi EW,

我又唔覺有校車喎, 不過就有接駁校巴喺寶林地鐡站等, 另外學校冇泳池架, 要去將軍澳泳池

原帖由 EW 於 09-9-5 23:37 發表
我唔係今年入讀,不過我想同亞女出年報考。不過我哋住觀塘,唔知有冇校車呢?睇你哋POST話有游水班,個泳池係學校定去將軍澳泳池呢?
‹ 上一主題|下一主題