用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Kindle數問
go

Kindle數問 [複製鏈接]

回覆:fany 的帖子

Kindles comparison:

lisinchi    發表於 14-11-4 20:15
lisinchi    發表於 14-11-4 20:15

引用:回覆+Laputa+的帖子 Kindle+Voyage+好吸引

原帖由 A-Mum 於 14-09-20 發表
回覆 Laputa 的帖子
我都想聽下真實用家意見,不過要等多個月先。另外,Amazon唔送Voyage來香港。

引用:回覆+huba+的帖子 amazon.cn+有套歺:有+1

回覆 huba 的帖子

amazon.cn 有套歺:有 100 RMB 書券、有個 60 美金嘅套,仲應該係無廣告版 ⋯ 好似仲抵 ...
係?我都睇下先。

引用:回覆+huba+的帖子 amazon.cn+有套歺:有+1

回覆 huba 的帖子

amazon.cn 有套歺:有 100 RMB 書券、有個 60 美金嘅套,仲應該係無廣告版 ⋯ 好似仲抵 ...
剛上去查看,發現同樣不配送到香港,而且價錢是CNY1,999...

回覆:A-Mum 的帖子

1. 出差或旅行行過自己買。2. 托朋友買。3.等水貨到港。

A-Mum    發表於 14-9-20 20:12

引用:揭頁鍵係好重要,+唔鍾意TOUCH+SCREEN.頭痛

原帖由 Laputa 於 14-09-21 發表
揭頁鍵係好重要, 唔鍾意TOUCH SCREEN.

頭痛中. . . Voyage貴左D
香港坊間仍然有Kindle lite, 啱用冇?

引用:回覆+mimi1102+的帖子 1.+Voyage+有盞智能

原帖由 A-Mum 於 14-09-23 發表
回覆 mimi1102 的帖子

1. Voyage 有盞智能燈,會根據讀者需要幾光來自動調節光暗。很有趣地,在暗的地方它 ...
很清楚的解釋

A-Mum    發表於 14-9-24 08:05

引用:請問Adaptive+Light+Sensor+同+PagePress+

原帖由 mimi1102 於 14-09-23 發表
請問Adaptive Light Sensor 同 PagePress 係咩野Function ?

可以睇下實物介紹:

http://youtu.be/5-vZqmdwWSo

mimi1102  thanks !  發表於 14-9-24 09:39

Deleted...

回覆:Cedric_mama 的帖子

English menu is available in all kindles.

回覆:Cedric_mama 的帖子

唔等Kindle Voyage?

引用:想請大家幫忙,我買左部日版kindle,想問問大

原帖由 TVSO 於 14-10-05 發表
想請大家幫忙,我買左部日版kindle,想問問大家如何下載,安裝中文繁體聖經.
你是否已找到需要的電子版本?

引用:Quote:huba+發表於+14-10-5+22:04+你是否已

原帖由 TVSO 於 14-10-06 發表
Hello huba,
我見A-mum在第一頁有提供聖經載網頁,我初用kindle,你可不可教我如何安裝. thank you.
...
方法唔止一個,先用簡單的一種吧:

1. 跟之前A-Mum 提供的連結去下載你想要的聖經版本到電腦裏。

2. 用USB cable 將Kindle 連上電腦。

3. 電腦會將部Kindle當成一部external drive,你只要將剛才下載的聖經檔案抄到Kindle drive 的 documents folder 便可。

引用:請問pdf係咪要轉format先睇到 +

原帖由 Cedric_mama 於 14-10-09 發表
請問pdf係咪要轉format先睇到
唔轉也可以。

引用:請問pdf係咪要轉format先睇到 +

原帖由 Cedric_mama 於 14-10-09 發表
請問pdf係咪要轉format先睇到
唔轉也可以。

Cedric_mama  thx  發表於 14-10-10 09:35

Radiomama 發表於 14-10-25 07:11
請問日版kindle paperwhite同美版有咩唔同?我也想買部。
Just a few differences:
1. J version has 4G memory while US version has only 2G memory.
2. J version is significantly cheaper esp. now the JPY exchange rate is favorable for HKD.
3. J version does not provide Chinese menu while US version has it. Though, it does not affect the reading of Chinese books.
4. Amazon.co.jp does not entertain overseas order for KIndle while you can order the US version Paperwhite from Amazon.com directly. That means you can enjoy direct support service for the US version if you ordered it directly from Amazon.com.

Note that the above is talking about the second generation Kindle Paperwhite released in Oct2013.

引用:想請教一下那個website有多些中文書籍選擇

原帖由 marbomama 於 15-03-17 發表
想請教一下那個website有多些中文書籍選擇呢?
haodoo.net

marbomama    發表於 15-3-17 14:42

引用:Quote:原帖由+A-Mum+於+14-10-06+發表回覆+

原帖由 IloveJJ 於 15-10-01 發表
Kindle可以睇金庸嗎?是否繁體字的?
用Kindle看繁體字書無問題。

如想看金庸小說,可以去haodoo.net 下載適合Kindle的eBook。

引用:Quote:原帖由+huba+於+15-10-01+發表用Kind

原帖由 kinyee125 於 15-10-03 發表
你好,請問有冇適合七至八歲嘅中文繁體書?
中國Amazon套最美的中國童話頗適合初小學生,不過是簡體字,需要自己轉繁體。

引用:Quote:原帖由+huba+於+15-10-03+發表中國Am

原帖由 IloveJJ 於 15-10-04 發表
想請教一下,响kindle睇既書,與實體書是一樣的嗎?如:插圖,排版,是否一樣?也是彩色的嗎?

...
這套書有很美的彩色插圖,不過當然要用可顯示彩色的閱讀器才能看到彩色。傳統的Kindle (not Kindle Fire) 較適合看文字。彩圖可在手機或電腦用Kindle APP 睇。

‹ 上一主題|下一主題