用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成個人DOWN晒
樓主: bb-blue
go

成個人DOWN晒   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 18-5-2 21:52
全中,呈三個個都唔會放鬆。你一不留神就會過你頭。

個個都諗住唔掂仲可叩門,成績表唔靚點得。
問你就啱了, 因為你阿女果間係戰場。

其實有D唔明, 個個同學仔考親個個試都係搏晒命, 咁點解成日聽到有人話呈分有同學仔會標上嚟, 會大執位? 平時唔讀書既人, 到呈分會讀書? peah開既同學, 或一直都係一般既同學, 可以突然發力標到上嚟? 抑或其實只係計分方法同科目唔一樣, 有發力既假象?

mw7183 發表於 18-5-3 09:46
點解你咁講?
呈分試唔係間間學校既同學都博命?
我以為考乜試都係會搏命, 唔明點解單單到呈分試可以「突然」搏命。因為佢果間小學成績都好chur, 所以問佢哋係咪有呢D突然搏命既情況。同埋, 唔明點解小朋友可以突然搏到命。我間學校叻既來來去去都係果一批, 無乜大變動。

IloveJJ 發表於 18-5-3 10:34
最叻嗰啲就一定平時都努力。但樓主係中間嗰啲,所以變動會更大。我都同我仔講,今次呈分一定個個搏命,有 ...
阿女咪係P5先補習果D囉。但補咗科數都係多10分8分, 有咁大幫助咩? 我哋學校考中間就一定係B2了, 所以無乜所謂。

mw7183 發表於 18-5-3 11:38
回覆 little_yolky 的帖子

多10分8分已經差好遠..數學一份卷過的..直接X9..
原來如此。因為補完同前面果堆仲有好遙遠既距離, 所以我以為都係差唔多。

咁阿妹更加要補了, 佢科數補同唔補可以差20分, 可能要靠佢食糊。

LingChiBaBa 發表於 18-5-3 11:33
祇睇相上面資料,會誤導呈3比呈1、2重要。
如果邊緣人, 都係自行時一間搏D, 一間穩陣D好。點解可以差幾十名咁多。

IloveJJ 發表於 18-5-3 12:01
我仔有分別,佢數學可以7-9,之前考5、60,而家2、30,响我哋學校嚟講好大分別。
...
阿大補咗一個學期, 由7字尾變8字尾....................但P5上學期考試居然無名次...............所以唔知有乜分別。

mw7183 發表於 18-5-3 12:53
即系其他人都進步囉

大家似乎係科數比較有明顯進步, 另外D科唔多覺。

不過, 學校P5上學期居然已經唔派名次, 所以完全唔知有幾大分別。

IloveJJ 發表於 18-5-3 13:09
我仔有時係70呢!
你哋深丫嘛。

王家爸爸 發表於 18-5-3 14:17
一條典型數學科分數既分佈曲線大約係咁:高分嗰啲,非常分數接近。
睇唔明喎, 發生乜事?

王家爸爸 發表於 18-5-3 15:40
咁係因為學校收到兩個唔同組別既學生,所以有雙峰分佈。呢個就係點解話融合教育其實問題多多既原因,學生差 ...
但係, 根據你個理論, 唔係前列學生跌少分但名次會差較多嗎? 點解wongtw個講法剛剛相反? 反而前列學生跌10分, 只差了5名?
‹ 上一主題|下一主題