用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機? ...
go

如果孩子視藝同體育好一般, 派中學好大危機?   [複製鏈接]

mypineapple 發表於 19-5-26 13:36
主科一定要全攞A先穩陣入band 1 中學?

見你出過多個帖問呈分嘢,記得你小朋友係P5,唔好理三七廿一,專心考好呈一先,呈一好個心都定D。我哋85係A,全科A都唔易。

mypineapple 發表於 19-5-27 10:59
謝謝你們。
因有朋友講到名次會跌2x , 所以難免緊張

我哋學校係差6名咁上下。呈一阿女同學加埋倍大倍數多阿女5X分,但最後阿女前佢6名。因為同學仔音視好一般,阿女好好。另一同學仔其他科低阿女1X分,但最後前阿女3名,果位視藝係非常好的。

不過,以上全部係B1 zone內。

熱媽 發表於 19-5-26 14:18
要睇返自己小學計分法。我地小學90分先可以A,小女未試過4條A,音樂視藝亦一般(B多),但一樣排在B1隊內。所 ...

我哋學校85分A,不過阿女呈二、呈三都係4條A,全部過90。真係好難,佢血都嘔埋,加上堅忍既毅力至做到。視藝係95,件嘢我都覺得靚,完全貼題,俾我都諗唔到。

不過,即使係咁,都仲未係頭5
,你話頭5幾咁厲害呢

NICOLE123 發表於 19-5-28 08:52

我仔學校會。因為我地視藝很多人A,音樂更甚。兩科A吾到 ...

咦?你哋都係音視俾分鬆?果然係同一教會

NICOLE123 發表於 19-5-28 09:38
回覆 little_yolky 的帖子

鬆唔鬆我唔敢講, 我地86先A. 咁視音係5分5分咁上, 要A 即係要90分以上,但視次次 ...

我覺得鬆呀,次次大部分人都係A的。不過我哋唔會俾100分,因為老師話無完美作品。
音樂終於取消咗筆試了,只考笛、樂器、唱歌,音樂俾分唔鬆唔緊,不過90分就難了,俾心機,85分仍有希望的。

NICOLE123 發表於 19-5-28 10:23
回覆 little_yolky 的帖子

我地唔會大多數人A的

阿女話,有同學畫到一pat pat都80分,上堂合作?我哋學校班男仔係無既!不過真心好彩兩個女音視都OK。數學唔掂就話去補啫,呢兩科唔掂真係好難搞

hkpapa852 發表於 19-5-28 00:22
音樂視藝兩科,如果都差到得C,相信絕對有機會跌多過10個名次

唔瞭解標準分既計分方法,以為呢兩科比重低 ...

其實你點講,對於我哋呢D讀文科既阿媽都係唔會明。我只明白其他科逐分計,音視5分一跳,兩科各差一級,10分就差50分!而跌一級係相當容易既事,所以點解連唱歌我都唔放過。

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:24
我仔視藝咪補咗,由C變A,我目標為本,暑假直接搵私人教畫考嗰兩幅,返去學校畫,個個同學話我仔畫得靚 :ha ...

我哋課程唔跟大隊,呈二考建築,用瓦通紙用時間做主題設計一間屋;呈三係畫禪繞畫。年年唔一樣。

IloveJJ 發表於 19-5-28 11:33
所以間間唔同,不能一概而論。你哋個個鬆手,唔補都無所謂 。我哋唔係,有人90,有人75(我仔),唔補就大影 ...

咁咪一樣,阿女95,同學80。比例係一樣既。不過我哋俾心機,就點無天份都有85。心機係睇到既。同學唔小心,D墨化咗,搞到張畫花面貓咁,所以得80。好慘。

IloveJJ 發表於 19-5-28 13:24
你唔明男仔手作可以幾差,唔識又唔熟,就點都唔會畫得「有心機」
...

我係唔明,因為我係可以用把cutter雕通花既人嚟

zenobiawong 發表於 19-5-28 12:22
講起視藝, 我覺得都唔好話無得補,
我小朋友小四升小五暑假前, 畫畫都係一般般, 但升小五暑假,
幫佢報左個 ...

我寧願花(emoji)去補下數⋯⋯我睇學校視藝教得幾好,只要你有興趣。老師有教技巧的。見阿妹攞返嚟D畫都幾得。

zenobiawong 發表於 19-5-28 14:43
我小朋友D畫無得拎返屋企架, 所以我都唔知佢畫得好唔好.  但返左畫班有明顯進步, 我就由得佢繼續畫畫。

...

學期尾唔派返?咁老師點處理?

la5711 發表於 19-5-28 14:59
無咁誇張,我仔音藝都比中位數低一級,中英數常則過90,仍屬B1頭,兩間九龍男校都有2in。哪些差2-3%就差十 ...

我睇返我D留言,無話差1X名呀,係差幾名。如果邊緣人就麻煩D。問題係,你小朋友主科頂得住呀嘛

你直接引我既留言回覆,就會俾人誤會係我之前既言論呀!你引既樓層唔係我既發言。

LeeCC 發表於 19-5-28 17:12
小學的樂理如果跟外面教科書應該唔會好深,除非你學校加料。

仔話學校音樂書教的大約皇家三級或以下,但 ...

中樂戲曲無考呀!直接跳過,剩係叫阿女出去唱咗幾句,搞掂!教咗

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:16
我地用朗文音樂書....可能我一D都唔識....見到D五線譜, 音符已經覺得深 ...

我哋讀中學時咪有教既。loop返D memory出嚟啦

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:18
開正你女個"飯"~

唔考,有鬼用咩!我問阿女,咁考唱歌可唔可以唱粵曲,佢話唔得

mianyang_99 發表於 19-5-28 17:20
我個年代....好求其教.....所以零印象

上堂唔專心注掛⋯⋯

LeeCC 發表於 19-5-28 17:22
我地有教,要做小組研習,要考,人人都無接觸戲曲,非常公平

無話公唔公平既,我哋有同學學聲樂,咁佢考唱歌夠唔公平啦。學長笛既吹牧童笛都好D啦

IloveJJ 發表於 19-5-29 14:41
有中學校長話,而家既D&T唔再係dou木,而可以係結合電腦既,例如: 3d printing。
YW都有木工,唔知係邊種 ...

講開D&T就把火,依家D讀design既,唔知點解個個唔識揸筆,剩係識用電腦畫,下下要我自己畫返
‹ 上一主題|下一主題